Starović: Afrika će u Srbiji uvek imati prijatelja i partnera za saradnju

25. maj 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović obratio se danas na prijemu povodom obeležavanja Dana Afrike i tom prilikom poručio da je Srbija ponosna na tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo sa afričkim zemalja i da se raduje nastavku jačanja saradnje sa zemljama ovog kontinenta.

Podsetivši da se Dan Afrike obeležava u znak sećanja na 25. maj 1963. godine kada je osnovana Organizacija afričkog jedinstva, Starović je, ujedno, izrazio zadovoljstvo što se od 2017. u Srbiji ovaj dan obeležava kao Dan prijateljstva sa narodima Afrike, naglasivši da je to simbol naše iskrene želje da negujemo i razvijamo odnose sa zemljama Afrike, koji datiraju iz perioda SFRJ i osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja.

„Veoma sam srećan što naši afrički prijatelji ne zaboravljaju prošlost i posebno veliku i svestranu podršku koju je Jugoslavija dala antikolonijalnoj borbi afričkih zemalja. Uprkos nestanka Jugoslavije i velikih promena kroz koje prošla Srbija, a koje su podrazumevale i redefinisanje naših spoljnopolitičkih prioriteta u promenjenom međunarodnom kontekstu, naša zemlja je nastavila da baštini prijateljske odnose sa zemljama Afrike“, kazao je Starović na prijemu u „Palati Srbija“, istakavši i da su nedavne afričke turneje ministra Selakovića pokazale pojačanu posvećenost Srbije razvoju svestranih političkih, ekonomskih i kulturnih veza sa zemljama Afrike.

Na kraju svog obraćanja, Starović je podvukao da Srbiju raduje svaki napredak afričkog kontinenta i da naša zemlja podržava napore koje afričke zemlje ulažu radi ostvarivanja svojih strateških ciljeva napretka i razvoja.