Starović: Iz Kvinte vetar u leđa agresivnim ambicijama Prištine

05. jul 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da Priština nema pravo da primorava Srbe na Kosovu i Metohiji da se odreknu registarskih tablica koje izdaju organi Srbije, jer njihova zamena nema utemeljenja u postignutim sporazumima u dijalogu Beograda i Prištine.

Starović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da Aljbin Kurti najavom nasilja prema Srbima na Kosovu i Metohiji od 1. oktobra svesno ide u pravcu eskalacije, računajući da mu geopolitičke okolnosti idu na ruku.

„Kurti je uveren da će mu eskalacija ići na ruku i da će izazivanjem nasilja prema Srbima i provokacijama velike svetske sile raširiti sigurnosni kišobran iznad Prištine i omogućiti im da na nasilan način sprovode svoje interese i nasilje prema Srbima kako Srba tamo ne bi bilo. Naše reakcije moraju biti promišljene, ali i odlučne“, rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, deo zapadne međunarodne zajednice kuraži Kurtija i nije tajna da pojedine članice Kvinte daju vetar u leđa agresivnim ambicijama Kurtija, koji se zbog toga predstavlja kao verni sluga politike Zapada kome je sve dozvoljeno, pa i brutalno nasilje protiv Srba koje priprema.

Starović je naglasio da je neshvatljivo na koji način su predstavnici EU interpretirali zlokobne najave Prištine u vezi sa registarskim tablicama i ličnim kartama, time što su opravdali Kurtijeve najave bez osnovnog poznavanja sporazuma.

„To da Kurti navodno ima pravo da primorava Srbe da se odreknu registarskih tablica, te da moraju da pristupe njihovoj zameni, ne stoji i nema utemeljenje u sporazumu", naveo je Starović i dodao da su reakcije EU apsolutno neprimerene, da se EU ne ponaša kao neko ko je dobio mandat da bude medijator i da se povlači u stranu kada je potrebno da se konačno dogovori primene.

Prema njegovim rečima, Kurti je očigledno shvatio da mu se jednostrani potezi isplate, kao i ogoljeno nasilje prema Srbima koje je sproveo u septembru prošle godine vezano za pokušaj otimanja registarskih tablica, u oktobru kada je pod firmom borbe protiv korupcije sproveo ogoljeno nasilje prema Srbima, a potom i u januaru i aprilu ove godine kada su Srbi na Kosovu i Metohiji sprečeni da učestvuju u glasanju na referendumu i na izborima.

„Svaki put smo imali retoričku osudu od Kvinte i EU, ali Kurti nije nikakve posledice snosio zbog takvih jednostranih poteza“, naveo je Starović.

Starović kaže da je to ustaljeni obrazac ponašanja Prištine jer svaki put kada se približimo tome da se stvori međunarodni konsenzus o tome da je neophodno da Albanci na KiM sprovode sporazume, uključujući i sporazum o Zajednici srpskih opština, Priština otvori neko novo žarište i teme kojima treba da se bavimo kako bismo „gasili vatre koje potpaljuju“.

Starović je naveo da dijaloga u suštinskom smislu nema i neće ga biti, ali da mi ne treba da ustajemo od pregovaračkog stola jer bismo sami sebi pucali u nogu.

„Ne vidim kakva bi sadržina dijaloga mogla da bude, o čemu možemo da razgovaramo kada Priština sprovodi agendu jednostranih poteza“, rekao je Starović i naglasio da je Beograd za očuvanje mira i stabilnosti u da se u tim okvirima mora tražiti rešenje.

Starović je naveo i da je nesumnjivo da se pojačava pritisak koji ide u pravcu pet država članica EU kako bi promenile svoj stav i odlučile da priznaju albansku secesiju.

Kako je naglasio, ni u jednom dokumentu se ne pominje uzajamno priznanje, a ukoliko bi se tako nešto postavilo kao uslov, to bi bilo neprihvatljivo za Beograd i naš odgovor bi bio jasan.

„EU nema mandat da vodi pregovore koji bi za cilj imali međusobno priznanje. Ukoliko EU želi da promeni svoj mandat, neka ga vrati Generalnoj skupštini UN i da proces krene iz početka. Nije  prihvatljivo da se pravila igre menjaju dok traje utakmica“, naveo je Starović.