Starović: Poseta al Sisija oživljava staro prijateljstvo

21. jul 2022.
Poseta predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija Beogradu veoma je značajna, budući da sada na ovaj način oživljavamo staro prijateljstvo naše dve države, ocenio je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović, ukazujući na to da je Egipat trenutno u fokusu svetske pažnje.

Starović za Tajnug kaže da sama činjenica da predsednik Egipta boravi gotovo četiri dana u našoj prestonici jeste izraz velikog poštovanja i prijateljskog odnosa egipatske države, ali i egipatskog naroda prema Srbiji.

Navodi i da se staro prijateljstvo ogleda i u činjenici da je između 1955. i 1987. godine, odnosno za 32 godine razmenjena čak 31 predsednička poseta, bilo Josipa Broza Tita Kairu, bilo predsednika Nasera, Sadata ili Mubaraka našoj prestonici.

Starović ističe da je Egipat trenutno u fokusu svetske pažnje i ističe da se svetske sile otimaju o naklonost Egipta, a o tome svedoči i susret al Sisija sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom pre manje od nedelju dana, sastanak u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, ali i to što direktno iz Beograda produžava turneju u Pariz, gde će razgovarati sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Ističe da o značaju koji danas Egipat ima u međunarodnim odnosima, govori i to da kreće izgradnja prve nuklearne elektrane u Egiptu u saradnji sa Ruskom Federacijom.

"Sve to govori o značaju koji Egipat danas ima, govori o jednom snažnom privrednom zamahu kroz koji egipatska država prolazi. Spomenimo samo 5.000 kilometara autoputeva, brzu železnicu, izgradnju potpuno novog grada kao administrativne prestonice, 40 kilometara istočno od Kaira, u kojoj se planira život za više od četiri miliona ljudi. To sve govori o tome koliko je Egipat značajan kao istorijski gledano centralna država arapskog sveta, kao država sa 105 miliona stanovnika, koja dobija dva miliona stanovnika svake godine i za nas je od strateškog značaja da mi naše istorijske prijateljske veze obnovimo i iskoristimo kao temelj za našu, pre svega, ekonomsku, ali i političku saradnju", ukazuje Starović.

Kako kaže, u tom kontekstu Deklaracija o strateškom partnerstvu, koju su juče potpisala dva predsednika - predsednik al Sisi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavlja krovni dokument iz kojeg dalje proizilaze svi sporazumi i memorandumi koji nam omogućavaju saradnju na brojnim poljima.

Od oblasti za saradnju, Starović ističe poljoprivredu, odbrambenu industriju, zajedničke investicije, ekologiju, visoke tehnologije.

Smatra da je spisak oblasti u kojima je moguća saradnja beskonačan i da oslikava ogromne potencijale koji postoje u našoj saradnji.

Podsećajući da je juče održan i važan egipatsko-srpski biznis forum, Starović kaže da pored trgovinskih aranžmana koji su već od početka ove godine intenzivirani, postignuti faktički sporazumi koji podrazumevaju zajedničke investicije naših i egipatskih kompanija.

"Mislim da je to pravi način kako se stvara zajedno jedna dodatna vrednost i kako možemo zajedno da nastupamo na trećim tržištima", kazao je Starović.

 

Izvor: Tanjug