Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić ugostila prvu damu Ukrajine Olenu Zelensku

12. maj 2024.
Supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska boravi u poseti Beogradu, tokom koje joj je domaćin supruga predsednika Srbije i naša koleginica Tamara Vučić.

Posetu Beogradu prva dama Ukrajine započela je obilaskom grada, kom su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Marko Đurić, šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba i ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač.

"Drago mi je što imam priliku da, nakon moje posete Kijevu septembra prošle godine i učešća na trećem Samitu prvih dama i gospode, u Beogradu ugostim Olenu Zelenski, suprugu predsednika Ukrajine", navela je supruga predsednika Srbije Tamara Vučić na svom instagram nalogu.

Zelenska je obišla Biblioteku grada Beograda, gde je posetila arheološko nalazište sa izložbom "Rimsku dvoranu", kao i "Ukrajinsku policu", kutak biblioteke sa ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod njenim patronatom.

Prva dama Ukrajine imala je priliku da vidi i Beogradsko četvorojevanđelje iz 16. veka, prvu knjigu štampanu u Beogradu.

Biblioteka grada Beograda je suprugama predsednika Srbije i Ukrajine uručila članske karte i poklonila monografije izdate povodom 90 godina rada ove institucije.

Tamara Vučić i Olena Zelenska obišle su potom Kalemegdanski park i Beogradsku tvrđavu.

Tokom obilaska, supruga predsednika Ukrajine je informisana o istoriji Beograda, beogradskom Pobedniku, Spomeniku zahvalnosti Francuskoj i drugim simbolima srpske prestonice.

Zelenska je imala priliku da posluša audio vodič o tvrđavi, koji je od aprila dostupan i na ukrajinskom jeziku.

U prisustvu supruga predsednika Srbije i Ukrajine, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan je sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između beogradskog univerziteta i Narodnog univerziteta u Kijevu "Taras Ševčenko".

Sporazum su potpisali rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić i prorektor za naučni i pedagoški rad Narodnog Univerziteta "Taras Ševčenko" Ksenija Smirnova.