Zvaničan naziv
REPUBLIKA INDIJA
Državno uređenje
Federalna parlamentarna republika
Glavni grad
Nju Delhi
Šef države
Ram Nat Kovind (Ram Nath Kovind)
Predsednik Vlade
Narendra Modi (Narendra Modi)
Ministar spoljnih poslova
Dr Subramanjam Džaišankar (Dr. Subrahmanyam Jaishankar)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
5. decembar 1948. godine

Politički odnosi

Odnosi Republike Srbije i Republike Indije, bazirani na bliskim vezama uspostavljenim u osnivačkim danima Pokreta nesvrstanih zemalja, tradicionalno su veoma dobri i prijateljski. Karakteriše ih bliskost stavova po brojnim međunarodnim pitanjima i obostrani interes za dalje intenziviranje političkog dijaloga i unapređenje saradnje u svim oblastima.
Predsednik Aleksandar Vučić, tada u kapacitetu predsednika Vlade Republike Srbije učestvovao je, 9-12. januara 2017, na samitu "Vibrant Gujarat Global Summit" i imao sastanak sa premijerom Republike Indije Narendrom Modijem.
Povodom obeležavanja značajnog jubileja – 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, 14-16. septembra 2018, boravio je potpredsednik Republike Indije i ex officio predsedavajući Saveta država, gornjeg doma Parlamenta Republike Indije, Venkaia Naidu.
Ove dve posete, tokom kojih je potvrđena bliskost međusobnih prijateljskih veza dveju zemalja, bile su prve na tom nivou u poslednje tri decenije.
Poslednje posete na nivou ministra spoljnih poslova razmenjene su tokom 2018. i 2019. godine. Tadašnji prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić posetio je Republiku Indiju 1-4. maja 2018, dok je MIP Indije Subramanjam Džaišankar u zvaničnoj poseti Republici Srbiji boravio 7-9. novembra 2019. godine.
Predsednik Doma naroda, donjeg doma Parlamenta Republike Indije Om Birla, koji je predvodio indijsku delegaciju na 141. zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu od 13. do 17. oktobra 2019, sastao se, na marginama ovog skupa, sa tadašnjim predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković, 16. oktobra 2019. godine.

 

Ekonomski odnosi

U periodu januar-novembar 2020. godine, robna razmena između Republike Srbije i Republike Indije iznosila je 155,63 mil. evra, od čega je izvoz iz Srbije 9,33 mil. evra, a uvoz iz Indije 146,3 mil. evra. Ukupna robna razmena ostvarena u 2019. godini iznosila je 158,34 mil. evra, od kojih je naš izvoz bio 7,9 mil. evra, a uvoz 150,44 mil. evra.
Najveća indijska investicija u Republici Srbiji je izgradnja IT parka u Inđiji, u koju je „Embassy Group" iz Bangalora uložila oko 20 mil. evra.
Indijske kompanije su najveće interesovanje pokazale za industriju traktora. "Sonalika Group", najveći indijski izvoznik traktora, zaključila je 2012. godine ugovor o strateškom partnerstvu sa „Agromehanikom" iz Boljevca (montažna linija za traktore „Solis" puštena je u rad 2014. godine); kompanija „Tractors and Farm Equipment Limited" (TAFE; u sastavu „Amalgations Group") kupila je u aprilu 2018. Industriju mašina i traktora (IMT) Beograd; dok „Mahindra Group" od 2007. sarađuje sa „Agropanonkom", koja je generalni zastupnik indijske kompanije za naše tržište.
„CG Group India" uložila je 9 mil. evra u fabriku rezanaca u Rumi, koja je svečano otvorena 5. oktobra 2017. godine. Iste godine „Samvardhan Mothersen Group" preuzela je finsku kompaniju „PKC Wiring Systems", koja posluje u Smederevu, a kompanija „Excel Industries Limited" (koja je deo „Excel Group" sa sedištem u UAE) kupila je fabriku „Blok Signal" iz Niša, koja proizvodi železničku i komunalnu opremu.

 

Ugovorno stanje

Sporazum o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Republike Indije, potpisan 07.02.2006. godine (Službeni glasnik Republike Srbije – Međunarodni ugovori br. 102/07)

Ugovor između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Republike Indije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu, potpisan 07.02.2006. godine (Službeni glasnik Republike Srbije – Međunarodni ugovori br. 102/07)

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indije o saradnji u oblasti poljoprivrede i srodnim sektorima, potpisan 03.03.2009. godine (Službeni glasnik Republike Srbije – Međunarodni ugovori br. 1/10)

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indije o saradnji u oblasti kulture, umetnosti, mladih, sporta i medija, potpisan 03.05.2018. godine (Službeni glasnik Republike Srbije – Međunarodni ugovori br. 15/18)

Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indije, potpisan 15.09.2018 (Službeni glasnik Republike Srbije – Međunarodni ugovori br. 2/19)

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Nju Delhiju http://www.newdelhi.mfa.gov.rs/

Ambasada Republike Indije u Beogradu https://www.eoibelgrade.gov.in/

Kontakt u MSP – Odeljenje za Aziju, Australiju i Pacifik (ODAZAP); Tel. 011/306 8345; E-pošta: odazap@mfa.rs