Zvaničan naziv
SAVEZNA REPUBLIKA NEMAČKA
Državno uređenje
Federacija
Glavni grad
Berlin
Šef države
Frank Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier)
Predsednik Vlade
Angela Merkel (Angela Merkel)
Ministar spoljnih poslova
Hajko Mas (Heiko Mass)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1951. godine

Politički odnosi

Bilateralni odnosi R. Srbije i SR Nemačke su veoma dobri. Postoji aktivan politički dijalog uz razvijenu saradnju u brojnim oblastima posebno u oblasti privrede i kulture. U SR Nemačkoj živi oko 232 hiljada srpskih državljana, a ako u obzir uzmemo i drugu i treću generaciju srpskih iseljenika u Nemačkoj živi između 500 i 700 hiljada stanovnika srpskog porekla.

MIP SR Nemačke H. Mas boravio je u poseti R. Srbiji 22. i 23. aprila 2021. g. MSP N. Selaković boravio je u poseti SRN 3. i 4. marta 2021. g. PR A. Vučić učestvovao je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 13. i 14. februara 2020. godine.PV A.Brnabić je na poziv kancelarke A.Merkel, od 17. do 19. septembra 2019. g, boravila u bilateralnoj poseti SR Nemačkoj. PR A. Vučić i PV A.Brnabić su na poziv kancelarke A.Merkel i francuskog PR E.Makrona boravili u Berlinu, 29. aprila 2019. godine. Moderni diplomatski odnosi dve države počinju da se razvijaju posle ujedinjenja Nemačke i sticanja nezavisnosti K. Srbije na Berlinskom kongresu 1878. g.

 

Ekonomski odnosi

Važna karakteristika bilateralnih odnosa R. Srbije iSR Nemačke je razgranata privredna saradnja, koja je u stalnom usponu. Nemačka je najznačajniji trgovinski partner Srbije, jedan od najvažnijih investitora i najveći donator.

U 2020. g. robna razmena iznosila je oko 5,3 mlrd evra od čega je izvoz iznosio oko 2,2 mlrd evra a uvoz 3,1 mlrd evra. U 2019. godini ukupna robna razmena između dve zemlje iznosi 6,41 mlrd USD (5,29 mlrd EUR). Izvoz R. Srbije u SRN je iznosio 2,68 mlrd USD(2,21 mlrd evra), a uvoz 3,73 mlrd USD (3,08 mlrd EUR).

R. Srbija u SR Nemačku najviše izvozi:setove provodnika za paljenje, delove za elektromotore i električne generatore, motore jednosmerne struje, električne grejni otpornici, smrznute maline, delove i pribor za motorna vozila. Iz Nemačke se najviše uvoze: lekovi, upotrebljavani automobili, motori jednosmerne struje, delovi za elektromotore i električne generatore, agregate ili konvertore i žica od rafinisanog bakra.U Srbiji posluje oko 400 izvorno nemačkih kompanija, koje zapošljavaju nešto manje od 60 hiljada radnika. Kao najveći investitori u Republiku Srbiju ističu seŠtada, Metro, Henkel, Simens, Boš i Leoni.

 

Ugovorno stanje

Do sada je između R. Srbije i SR Nemačke potpisano 95 ugovora. Po značaju se izdvajaju:

Ugovor o privrednoj saradnji između FNRJ i SR Nemačke,

Sporazum o regulisanju zapošljavanja jugoslovenskih radnika u SR Nemačkoj,

Sporazum o kulturnoj i naučnoj saradnji između SFRJ i SR Nemačke,

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke o osnivanju „Nemačko-srpske privredne komore u inostranstvu" u Beogradu,

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke o saradnji u oblasti bezbednosti.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Berlinu http://berlin.mfa.gov.rs/lat/

Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu https://belgrad.diplo.de/rs-sr

Kontakt u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije: Odeljenje za Evropu, Tel: 306 8326, 306 8274, E-pošta: oev@mfa.rs