ППВ и МСП Дачић присуствовао инаугурацији турског председника Ердогана

03. јун 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић присуствовао је данас инаугурацији турског председника Реџепа Тајипа Ердогана као изасланик председника Републике Србије Александра Вучића.

„Инаугурацији је присуствовао велики број званица на различитим нивоима, од шефова држава и влада до министара спољних послова и председника парламената. Наравно, ово је све у циљу развоја наших билатералних односа, који се иначе са Турском развијају у добром смеру. У том смислу, очекујемо да и у следећем мандату председника Ердогана наши односи буду бољи на свим нивоима, од политичког нивоа, па до економских, културних, туристичких и свих других веза које ми развијамо успешно у последњим деценијама,“ изјавио је шеф српске дипломатије.

Министар Дачић искористио је прилику и за сусрете и разговоре са низом својих колега. Међу бројним светским званичницима који су присуствовали церемонији у Анкари били су генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, председник Азербејџана Илхам Алијев, председник Државне Думе Руске Федерације Вјачеслав Володин, мађарски премијер Виктор Орбан, председник Венецуеле Николас Мадуро, шефови великог броја држава из Африке, са Блиског Истока и из Азије.

„Све у свему, ово је био значајан дан за нашу државу, због тога што смо били присутни на месту где се окупио велики број светских званичника,“ закључио је Дачић.