Политичке консултације Србије и Русије

17. јун 2021.
Редовне политичке консултације између Министарства спољних послова Србије и Министарства иностраних послова Руске Федерације одржане су данас.

На састанку, који је са српске стране водио државни секретар Министарства Немања  Старовић, а са руске заменик министра иностраних послова Александар Грушко, разматрана су основна питања развоја билатералних односа и сарадње, уз акценат на припремама за реализацију предстојећих посета на високом и највишем нивоу. 

Детаљно је размотрено питања Косова и Метохије, уз потврђену руску подршку напорима Београда да се кроз дијалог са Приштином постигне трајно решење. И овом приликом је истакнуто залагање Русије да се питање КиМ реши уз поштовање резолуције СБ УН 1244 и принципа међународног права.   

Уоквиру размене мишљења о ситуацији у Балканском региону, констатована је обострана заинтересованост за јачање политике добросуседства и снажнијег економског повезивања држава региона. Са руске стране потврђена је пуна подршка политици војне неутралности Београда, као фактора стабилности на Балкану. 

Овом приликом је руска страна информисана о процесу евроинтеграција Републике Србије, а размењена су и мишљења о европској перспективи држава региона Балкана.