Političke konsultacije Srbije i Rusije

17. jun 2021.
Redovne političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije održane su danas.

Na sastanku, koji je sa srpske strane vodio državni sekretar Ministarstva Nemanja  Starović, a sa ruske zamenik ministra inostranih poslova Aleksandar Gruško, razmatrana su osnovna pitanja razvoja bilateralnih odnosa i saradnje, uz akcenat na pripremama za realizaciju predstojećih poseta na visokom i najvišem nivou. 

Detaljno je razmotreno pitanja Kosova i Metohije, uz potvrđenu rusku podršku naporima Beograda da se kroz dijalog sa Prištinom postigne trajno rešenje. I ovom prilikom je istaknuto zalaganje Rusije da se pitanje KiM reši uz poštovanje rezolucije SB UN 1244 i principa međunarodnog prava.   

Uokviru razmene mišljenja o situaciji u Balkanskom regionu, konstatovana je obostrana zainteresovanost za jačanje politike dobrosusedstva i snažnijeg ekonomskog povezivanja država regiona. Sa ruske strane potvrđena je puna podrška politici vojne neutralnosti Beograda, kao faktora stabilnosti na Balkanu. 

Ovom prilikom je ruska strana informisana o procesu evrointegracija Republike Srbije, a razmenjena su i mišljenja o evropskoj perspektivi država regiona Balkana.