Селаковић: Србија и Немачка испуњавају цивилизацијску обавезу

10. сеп 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић позвао је данас посланике Скупштине Србије да потврде три међународна споразума, међу којима је и Споразум Владе Србије и Владе Немачке о ратним меморијалима.

Министар Селаковић подсетио је да реч о споразуму који је немачка страна ратификовала још у октобру 2019. године, а којим се употпуњује законска лепеза којом Република Србија уређује односе са једним од својих најзначајнијих економских и спољнополитичких партнера у ЕУ.

Како је објаснио, споразум се ослања на Женевске конвенције о заштити жртава рата, допунске протоколе и друге норме међународног права, али њиме се Србија још једном потврђује као држава која искрено следи међународно право, а пред собом се потврђујемо као нација која је одана сопственим етичким принципима.

Селаковић је истакао да је Србија данас и економски и вредносно снажнија и да има и жељу и могућност да култ сећања на своје пострадале негује онако како то чине други цивилизовани народи и државе.

„У том смислу је овај закон веома важан, недостајући инструмент за пописивање наших жртава, расветљавање околности о њиховој смрти и достојно обележавање њихових вечних почивалишта. Сигуран сам да ћемо у Немачкој имати искреног и отвореног партнера у спровођењу тог наума“, рекао је Селаковић.  

Србија и Немачка се, према његовим речима, и на овај симболичан начин окрећу будућој сарадњи у миру, уз узајамно поштовање и на равноправним основама.  

Селаковић је истакао да 76 година после Другог светског рата не постоје препреке да са Немачком наставимо да градимо односе засноване на сарадњи, обостраном разумевању и узајамним интересима.

„Овим законом Србија и Немачка испуниће своју цивилизацијску обавезу према потомцима десетина хиљада оних који су нестали у ратним вихорима, и надам се омогућити и грађанима Србије и грађанима Немачке да негујући културу сећања граде бољу будућност“, казао је Селаковић.

Министар Селаковић је посланике позвао да подрже и споразум са Кипром о сарадњи у области заштите од катастрофа, који подразумева сарадњу у заштити, спасавању и уклањању последица катастрофа.

Овај споразум ће, према његовим речима, обезбедити додатну сигурност, јер се унапређивањем одговора на ванредне ситуације поједностављују процедуре за пружање помоћи у случају пожара, поплава или клизишта.

Министар је подсетио да Србија са Кипром има традиционално добре односе и да веома поштује доследан став Кипра по питању Косова и Метохије.

Селаковић је посланицима говорио и о измени Анекса 1 Конвенције о прекограничним ефектима индустријских удеса.