Selaković: Srbija i Nemačka ispunjavaju civilizacijsku obavezu

10. sep 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković pozvao je danas poslanike Skupštine Srbije da potvrde tri međunarodna sporazuma, među kojima je i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Nemačke o ratnim memorijalima.

Ministar Selaković podsetio je da reč o sporazumu koji je nemačka strana ratifikovala još u oktobru 2019. godine, a kojim se upotpunjuje zakonska lepeza kojom Republika Srbija uređuje odnose sa jednim od svojih najznačajnijih ekonomskih i spoljnopolitičkih partnera u EU.

Kako je objasnio, sporazum se oslanja na Ženevske konvencije o zaštiti žrtava rata, dopunske protokole i druge norme međunarodnog prava, ali njime se Srbija još jednom potvrđuje kao država koja iskreno sledi međunarodno pravo, a pred sobom se potvrđujemo kao nacija koja je odana sopstvenim etičkim principima.

Selaković je istakao da je Srbija danas i ekonomski i vrednosno snažnija i da ima i želju i mogućnost da kult sećanja na svoje postradale neguje onako kako to čine drugi civilizovani narodi i države.

„U tom smislu je ovaj zakon veoma važan, nedostajući instrument za popisivanje naših žrtava, rasvetljavanje okolnosti o njihovoj smrti i dostojno obeležavanje njihovih večnih počivališta. Siguran sam da ćemo u Nemačkoj imati iskrenog i otvorenog partnera u sprovođenju tog nauma“, rekao je Selaković.  

Srbija i Nemačka se, prema njegovim rečima, i na ovaj simboličan način okreću budućoj saradnji u miru, uz uzajamno poštovanje i na ravnopravnim osnovama.  

Selaković je istakao da 76 godina posle Drugog svetskog rata ne postoje prepreke da sa Nemačkom nastavimo da gradimo odnose zasnovane na saradnji, obostranom razumevanju i uzajamnim interesima.

„Ovim zakonom Srbija i Nemačka ispuniće svoju civilizacijsku obavezu prema potomcima desetina hiljada onih koji su nestali u ratnim vihorima, i nadam se omogućiti i građanima Srbije i građanima Nemačke da negujući kulturu sećanja grade bolju budućnost“, kazao je Selaković.

Ministar Selaković je poslanike pozvao da podrže i sporazum sa Kiprom o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa, koji podrazumeva saradnju u zaštiti, spasavanju i uklanjanju posledica katastrofa.

Ovaj sporazum će, prema njegovim rečima, obezbediti dodatnu sigurnost, jer se unapređivanjem odgovora na vanredne situacije pojednostavljuju procedure za pružanje pomoći u slučaju požara, poplava ili klizišta.

Ministar je podsetio da Srbija sa Kiprom ima tradicionalno dobre odnose i da veoma poštuje dosledan stav Kipra po pitanju Kosova i Metohije.

Selaković je poslanicima govorio i o izmeni Aneksa 1 Konvencije o prekograničnim efektima industrijskih udesa.