Званичан назив
РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА
Државно уређење
Парламентарна република
Главни град
Загреб
Датум успостављања билатералних односа
9. септембра 1996. године

Политички односи

Билатерални односи успостављени су 1996. године потписивањем Споразума о нормализацији односа између СР Југославије и Републике Хрватске.
Постоји интерес да се унапреде свеукупни односи и сарадња у свим областима од значаја за обе земље и стабилност читавог региона. У том циљу формирано је више заједничких међудржавних тела (комисије) за решавање отворених питања.
Посетa председника Републике Србије Александра Вучића Хрватској реализована је 12. и 13. фебруара 2018. године.
Посета тадашњег потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића Хрватској реализована је 15. марта 2015.године.
Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић посетио је Србију 17. априла 2018. године.

 

Економски односи

Према подацима Привредне коморе Србије, укупна робна размена између Србије и Хрватске током 2021. године износила је 1,33 милијарди евра и представља повећање од 25% у односу на размену остварену 2020. године.

Хрватска припада групи 20 водећих инвеститора у Србији, са уложених око 900 милиона евра у различите секторе, од трговине и услуга, до прерађивачке индустрије. У последњих неколико година постигнут је позитиван искорак у погледу улагања српских компанија у сектор туризма и пољопривреде у Хрватској.

 

Уговорно стање

Република Србија и Република Хрватска потписале су 48. билатералних уговора, од којих издвајамо:

Споразум о нормализацији односа између Савезне Републике Југославије и Републике Хрватске, потписан: 23.08.1996

Споразум између Србије и Црне Горе и Републике Хрватске о заштити права српске и црногорске мањине у Републици Хрватској и хрватске мањине у СЦГ, потписан: 15.11.2004,

Протокол о сарадњи у процесу европских интеграција између Владе Републике Србије и владе Републике Хрватске, потписан: 20.03.2009,

Споразум о економској сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Хрватске, потписан: 24.6.2009,

Меморандум о разумевању између министарства граевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Минисатрства мора, саобраћаја и инфраструктуре Републике Хрватске о сарадњи ради унапређења ефикасности железничког саобраћаја, потписан: 09.03.2018.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Загребу: http://zagreb.mfa.gov.rs/cir/

Амбасада Републике Хрватске у Београду: http://rs.mvep.hr/

Одељење за суседне и земље Југоисточне Европе: Тел: 011/306 8280, Е-пошта: osz@mfa.rs