Zvaničan naziv
REPUBLIKA HRVATSKA
Državno uređenje
Parlamentarna republika
Glavni grad
Zagreb
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
9. septembra 1996. godine

Politički odnosi

Bilateralni odnosi uspostavljeni su 1996. godine potpisivanjem Sporazuma o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Republike Hrvatske.
Postoji interes da se unaprede sveukupni odnosi i saradnja u svim oblastima od značaja za obe zemlje i stabilnost čitavog regiona. U tom cilju formirano je više zajedničkih međudržavnih tela (komisije) za rešavanje otvorenih pitanja.
Poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj realizovana je 12. i 13. februara 2018. godine.
Poseta tadašnjeg potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića Hrvatskoj realizovana je 15. marta 2015.godine.
Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posetio je Srbiju 17. aprila 2018. godine.

 

Ekonomski odnosi

Prema podacima Privredne komore Srbije, ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske tokom 2021. godine iznosila je 1,33 milijardi evra i predstavlja povećanje od 25% u odnosu na razmenu ostvarenu 2020. godine.

Hrvatska pripada grupi 20 vodećih investitora u Srbiji, sa uloženih oko 900 miliona evra u različite sektore, od trgovine i usluga, do prerađivačke industrije. U poslednjih nekoliko godina postignut je pozitivan iskorak u pogledu ulaganja srpskih kompanija u sektor turizma i poljoprivrede u Hrvatskoj.

 

Ugovorno stanje

Republika Srbija i Republika Hrvatska potpisale su 48. bilateralnih ugovora, od kojih izdvajamo:

Sporazum o normalizaciji odnosa između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske, potpisan: 23.08.1996

Sporazum između Srbije i Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u SCG, potpisan: 15.11.2004,

Protokol o saradnji u procesu evropskih integracija između Vlade Republike Srbije i vlade Republike Hrvatske, potpisan: 20.03.2009,

Sporazum o ekonomskoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Hrvatske, potpisan: 24.6.2009,

Memorandum o razumevanju između ministarstva graevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Minisatrstva mora, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske o saradnji radi unapređenja efikasnosti železničkog saobraćaja, potpisan: 09.03.2018.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Zagrebu: http://zagreb.mfa.gov.rs/cir/

Ambasada Republike Hrvatske u Beogradu: http://rs.mvep.hr/

Odeljenje za susedne i zemlje Jugoistočne Evrope: Tel: 011/306 8280, E-pošta: osz@mfa.rs