ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна до 90 дана од дана уласка
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За улазак у Р. Ирак је потребна виза која се прибавља у Амбасади Р. Ирак у Београду. Такса за визу се наплаћује у зависности од типа визе, а виза за један улаз-излаз износи 50УСД, док би за визу са више улазака и излазака, тзв. мулти визу требало издвојити 100УСД. Виза не представља гаранцију уласка у Р. Ирак, пошто коначну одлуку доносе погранични органи. Приликом доласка у Р. Ирак и напуштања територије те земље пасош мора бити важећи најмање шест месеци. По доласку у Р. Ирак потребно је извршити пријаву у Одељењу за боравак и странце МУП Р. Ирак у насељу Карада (недалеко од Народног позоришта) у року од седам дана.
У случају боравка у Р. Ирак дужем од 10 дана, обавезна је регистрација у полицији – боравишни печат у пасошу, (Residency Office), при чему је неопходно поднети доказ о разлогу продужења боравка, две фотографије пасошког формата и ХИВ тест. При напуштању Р. Ирак, особе које су се регистровале (боравиле дуже од 10 дана), обавезне су да прибаве излазни печат, који даје иста полицијска управа,  при  чему  се  плаћају одређени трошкови (од 20 УСД до 200 УСД – у зависности од типа визе, дужине боравка и  др). Уколико се боравак у Р. Ирак прекорачи незнатно више од 10 дана, и не добије се боравишни печат, при изласку се плаћа казна од оквирно 10 УСД (у зависности од курса  ирачког динара).
Да би путници који долазе преко региона Курдистан,  аеродром  Ербил,  добили  улазну визу од регионалних власти Курдистана, њихов позивар мора претходно да посети Одељење за странце МУП ирачког Курдистана ради давања гаранција, где ће му бити саопштене све потребне информације око уласка у Р. Ирак преко региона Курдистан. Саветујемо да се позивар обавезно информише преко званичног сајта МУП ирачког Курдистана evisa.moi.gov.krd о условима и документима потребним за улазак у ирачки регион Курдистан. Ова виза не важи за Р. Ирак и са њом се не може путовати у друге делова Р. Ирак. Препорука је да и у случају путовања у регион Курдистан, путници прибаве ирачку визу у Амбасади Р. Ирак у Београду.
Из Ирака је могуће изнети износ до 10.000 УСД, док унос није ограничен.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не постоји адекватна здравствена заштита. Број лекара је јако мали и болнице су лоше опремљене. ХИВ позитивним лицима није дозвољен улазак у Р. Ирак и у случају дужег боравка неопходна је донети ХИВ тест потврду.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – С обзиром на непредвидиву безбедносну ситуацију у земљи, нашим грађанима се препоручује да се уздрже од путовања у Р. Ирак. Држављанима Р. Србије који се  већ налазе у Р. Ирак, препоручује се да буду у сталној комуникацији са Амбасадом Р. Србије у Р. Ирак, као и да се придржавају безбедносних упутстава. Строго је забрањено странцима самостално кретање по Багдаду иуопште Р. Ирак, осим у пратњи домаћина, као и без дужег задржавања на јавним и прометним местима, услед пораста броја киднапованих лица.
Безбедносна ситуација након 2018. године - Oд почетка 2018. године, неповољна безбедносна ситуација се незнатно поправила. Терористичке акције су сада спорадичне, а борбе са ИСИЛ се воде углавном у западним деловима земље. Страни држављани и њихова имовина, као и домаћи цивили могу бити мета терориста.
Због погоршавања безбедносне ситуације нема туристичких посета. Постоји само верски туризам који се огледа у посетама шиита из Ирана светим местима Наџафу и Кербали у Ираку.
За оне који долазе у Багдад, препоручује се да домаћин, уколико је у могућности, обезбеди смештај у тзв. Зеленој зони, или у хотелима Бабилон или Ал Рашид, где се цене крећу око 250УСД. Превоз и кретање је могуће само уз пуно обезбеђење професионалних организација и одговарајућим возилима.
Цена ангажовања обезбеђења се креће до 1.000 УСД по дану.
Регион Курдистан је релативно безбедан, али се ни ту не препоручује самостално кретање и кретање изван познате средине. Препорука држављанима Р. Србије је дa, пре или непосредно пo доласку у Р. Ирак, контактирају Амбасаду и упознају је са циљем и планом посете,paди добијања потребних информација и сугестија.

ТРАНСПОРТ – Због још увек могућих сукоба, у Р. Ирак тренутно није могуће ући преко граничних прелаза из Јордана и Сирије. Морским путем се улази преко луке Басра, али се препоручује долазак преко међународних аеродрома: Багдад, Ербил, Сулејманија, Наџаф или Басра. Поред домаћег IraqiAirwaysoд страних авио компанија за Ирак за сада лете TurkishAirways, JordanianAirways, QatarAirways, FlyDubai и неке мање приватне компаније из региона. Цена карте је нешто виша због ратног осигурања.
Иако Р. Ирак има релативно развијену путну мрежу, не препоручује се путовање по Р. Ирак. Уколико је неопходно, путовање би требало организовати дању уз пуно обезбеђење и заштиту, а превоз мора бити блиндираним возилом.

ОСТАЛО – У Р. Ирак се, као средства плаћања, користи ирачки динар (IQD) и амерички долар (УСД). Почетком јануара  2020. године, национална валута је девалвирана тако да 1 УСД износи око 1.460 ирачких динара.
Банкарски систем је у процесу обнове, банке углавном користе УСД. Плаћање картицама је делимично могуће (Visa, Maestro, American Express).
Не постоје званична ограничења у вези са одевањем и конзумирањем алкохола. Алкохол се не точи у државним хотелима, док се у приватним ресторанима углавном може наћи. Не препоручује се унос алкохолних пића приликом путовања у Р. Ирак.

Контакти:                                                                                                                                                   
Приликом боравка у Републици Ирак за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Багдаду (адреса: Jadriya Babil District, Mahala No. 923, Zukak No. 35, Building No.16 БАГДАД, ИРАК), путем следећих контакт телефона: +964 790 191 2334; +964 790 190 9495 и електронске адресе: embsrbag@yahoo.com

(Последње ажурирано четвртак, 26. децембар 2019.)