VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna do 90 dana od dana ulaska
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za ulazak u R. Irak je potrebna viza koja se pribavlja u Ambasadi R. Irak u Beogradu. Taksa za vizu se naplaćuje u zavisnosti od tipa vize, a viza za jedan ulaz-izlaz iznosi 50USD, dok bi za vizu sa više ulazaka i izlazaka, tzv. multi vizu trebalo izdvojiti 100USD. Viza ne predstavlja garanciju ulaska u R. Irak, pošto konačnu odluku donose pogranični organi. Prilikom dolaska u R. Irak i napuštanja teritorije te zemlje pasoš mora biti važeći najmanje šest meseci. Po dolasku u R. Irak potrebno je izvršiti prijavu u Odeljenju za boravak i strance MUP R. Irak u naselju Karada (nedaleko od Narodnog pozorišta) u roku od sedam dana.
U slučaju boravka u R. Irak dužem od 10 dana, obavezna je registracija u policiji – boravišni pečat u pasošu, (Residency Office), pri čemu je neophodno podneti dokaz o razlogu produženja boravka, dve fotografije pasoškog formata i HIV test. Pri napuštanju R. Irak, osobe koje su se registrovale (boravile duže od 10 dana), obavezne su da pribave izlazni pečat, koji daje ista policijska uprava,  pri  čemu  se  plaćaju određeni troškovi (od 20 USD do 200 USD – u zavisnosti od tipa vize, dužine boravka i  dr). Ukoliko se boravak u R. Irak prekorači neznatno više od 10 dana, i ne dobije se boravišni pečat, pri izlasku se plaća kazna od okvirno 10 USD (u zavisnosti od kursa  iračkog dinara).
Da bi putnici koji dolaze preko regiona Kurdistan,  aerodrom  Erbil,  dobili  ulaznu vizu od regionalnih vlasti Kurdistana, njihov pozivar mora prethodno da poseti Odeljenje za strance MUP iračkog Kurdistana radi davanja garancija, gde će mu biti saopštene sve potrebne informacije oko ulaska u R. Irak preko regiona Kurdistan. Savetujemo da se pozivar obavezno informiše preko zvaničnog sajta MUP iračkog Kurdistana evisa.moi.gov.krd o uslovima i dokumentima potrebnim za ulazak u irački region Kurdistan. Ova viza ne važi za R. Irak i sa njom se ne može putovati u druge delova R. Irak. Preporuka je da i u slučaju putovanja u region Kurdistan, putnici pribave iračku vizu u Ambasadi R. Irak u Beogradu.
Iz Iraka je moguće izneti iznos do 10.000 USD, dok unos nije ograničen.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ne postoji adekvatna zdravstvena zaštita. Broj lekara je jako mali i bolnice su loše opremljene. HIV pozitivnim licima nije dozvoljen ulazak u R. Irak i u slučaju dužeg boravka neophodna je doneti HIV test potvrdu.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – S obzirom na nepredvidivu bezbednosnu situaciju u zemlji, našim građanima se preporučuje da se uzdrže od putovanja u R. Irak. Državljanima R. Srbije koji se  već nalaze u R. Irak, preporučuje se da budu u stalnoj komunikaciji sa Ambasadom R. Srbije u R. Irak, kao i da se pridržavaju bezbednosnih uputstava. Strogo je zabranjeno strancima samostalno kretanje po Bagdadu iuopšte R. Irak, osim u pratnji domaćina, kao i bez dužeg zadržavanja na javnim i prometnim mestima, usled porasta broja kidnapovanih lica.
Bezbednosna situacija nakon 2018. godine - Od početka 2018. godine, nepovoljna bezbednosna situacija se neznatno popravila. Terorističke akcije su sada sporadične, a borbe sa ISIL se vode uglavnom u zapadnim delovima zemlje. Strani državljani i njihova imovina, kao i domaći civili mogu biti meta terorista.
Zbog pogoršavanja bezbednosne situacije nema turističkih poseta. Postoji samo verski turizam koji se ogleda u posetama šiita iz Irana svetim mestima Nadžafu i Kerbali u Iraku.
Za one koji dolaze u Bagdad, preporučuje se da domaćin, ukoliko je u mogućnosti, obezbedi smeštaj u tzv. Zelenoj zoni, ili u hotelima Babilon ili Al Rašid, gde se cene kreću oko 250USD. Prevoz i kretanje je moguće samo uz puno obezbeđenje profesionalnih organizacija i odgovarajućim vozilima.
Cena angažovanja obezbeđenja se kreće do 1.000 USD po danu.
Region Kurdistan je relativno bezbedan, ali se ni tu ne preporučuje samostalno kretanje i kretanje izvan poznate sredine. Preporuka državljanima R. Srbije je da, pre ili neposredno po dolasku u R. Irak, kontaktiraju Ambasadu i upoznaju je sa ciljem i planom posete,padi dobijanja potrebnih informacija i sugestija.

TRANSPORT – Zbog još uvek mogućih sukoba, u R. Irak trenutno nije moguće ući preko graničnih prelaza iz Jordana i Sirije. Morskim putem se ulazi preko luke Basra, ali se preporučuje dolazak preko međunarodnih aerodroma: Bagdad, Erbil, Sulejmanija, Nadžaf ili Basra. Pored domaćeg IraqiAirwaysod stranih avio kompanija za Irak za sada lete TurkishAirways, JordanianAirways, QatarAirways, FlyDubai i neke manje privatne kompanije iz regiona. Cena karte je nešto viša zbog ratnog osiguranja.
Iako R. Irak ima relativno razvijenu putnu mrežu, ne preporučuje se putovanje po R. Irak. Ukoliko je neophodno, putovanje bi trebalo organizovati danju uz puno obezbeđenje i zaštitu, a prevoz mora biti blindiranim vozilom.

OSTALO – U R. Irak se, kao sredstva plaćanja, koristi irački dinar (IQD) i američki dolar (USD). Početkom januara  2020. godine, nacionalna valuta je devalvirana tako da 1 USD iznosi oko 1.460 iračkih dinara.
Bankarski sistem je u procesu obnove, banke uglavnom koriste USD. Plaćanje karticama je delimično moguće (Visa, Maestro, American Express).
Ne postoje zvanična ograničenja u vezi sa odevanjem i konzumiranjem alkohola. Alkohol se ne toči u državnim hotelima, dok se u privatnim restoranima uglavnom može naći. Ne preporučuje se unos alkoholnih pića prilikom putovanja u R. Irak.

Kontakti:                                                                                                                                                   
Prilikom boravka u Republici Irak za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Bagdadu (adresa: Jadriya Babil District, Mahala No. 923, Zukak No. 35, Building No.16 BAGDAD, IRAK), putem sledećih kontakt telefona: +964 790 191 2334; +964 790 190 9495 i elektronske adrese: embsrbag@yahoo.com

(Poslednje ažurirano četvrtak, 26. decembar 2019.)