VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava

Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza osim ukoliko nosilac PL ima boravišnu dozvolu neke od država članica „Šengenske liste"

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE:
Za ulazak u Kraljevinu Dansku, za sve vrste saobraćaja - drumski, vazdušni i pomorski, obavezna je važeća putna isprava R. Srbije koja mora da važi najmanje tri meseca duže od planiranog datuma napuštanja teritorije Danske. Putnici koji ne ispunjavaju ove osnovne kriterijume biće vraćeni sa granice.
Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.
Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R. Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava. Viza za nosioce ove vrste putnih isprava se odobrava u Ambasadi Danske u Beogradu: www.ambbeograd.um.dk/sr  .
Za ulazak u Dansku nije potrebno da se priloži dokaz o vakcinaciji. Radi lične sigurnosti tokom boravka, poželjno je posedovati polisu zdravstvenog osiguranja.
U Dansku može da se unese i iznese do 10.000 evra, dok veći iznos mora biti prijavljen. Dozvoljeno je uneti jedan boks cigareta (200 kom.) i litar žestokog alkoholnog pića. Kažnjivo je unošenje kopija firmiranih robnih marki. Detaljne informacije mogu se dobiti na sajtu: www.skat.dk .
Informacije o uvozu lovačkog oružja mogu se dobiti na sajtu www.virk.dk, a u vezi sa kućnim ljubimcima videti na www.uk.foedervarestyrelsen.dk .
Carinski organi na aerodromu u Kopenhagenu su dostupni na tel. 0045 7237 1140, radnim danima od 07 do 17,00, subotom 07 – 13,00, nedeljom ne rade.
Aerodromska policija je dostupna na 0045 3314 1448 ili www.politi.dk 

SOCIJALNI SPORAZUMI:
Konvencija između SFRJ i Kraljevine Danske o socijalnom osiguranju iz 1979. godine (Ugovorom o sukcesiji, ova Konvencija ratifikovana između SCG i Kraljevine Danske 2004. godine).
Konvencija se odnosi na državljane R. Srbije i K. Danske koji su radni vek proveli delom u Danskoj i delom u Srbiji, te time stekli pravo da ostvare penziju odnosno da im se priznaju plaćeni doprinosi u obe zemlje u tu svrhu.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Detaljnije informacije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji u Kraljevini Danskoj pronađite na sajtu Svetske zdravstvene organizacije: https://www.euro.who.int/en/countries/denmark 
U slučaju hitne zdravstvene intervencije, pozovite hitnu pomoć na telefon 112.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – U Kraljevini Danskoj je stabilna bezbednosna situacija.

TRANSPORT – Najveći i najvažniji aerodrom u Danskoj je Kastrup i lociran je u Kopenhagenu. U drugim delovima zemlje ima nekoliko manjih aerodroma (Bilund - direktna avio-linija kompanije „Wizz air”) kao i drugi koji nisu atraktivni sa turističkog aspekta (Arhus...). Više informacija može se dobiti: Kastrup – www.cph.dk , tel. 0045 3231 3231, Billund – www.billundlufthavn.dk , tel. 0045 7650 5050, Aarhus – www.aar.dk , tel. 0045 8775 7000.
Najvažnije luke su KobenhavnsHavn, NordreToldbod 7, 1013 Kobenhavn K, HelsingorHavn, Faergevej 8, 3000 Helsingor, Rodbyhavn, Faergestationsvej 5, 4970 Rodby. Rezervacija i kupovina karata za brodski prevoz od Nemačke do Danske ili od Danske do Švedske i Norveške: ScandilinesDanmark A/S, www.scandilines.dk , tel. 0045 3315 1515 – StenaLine, www.stenaline.dk/faerge/  tel. 0045 9620 0200, DFDS Seawaystel. 0045 3342 3080.
Železnička mreža je veoma savremena a povezanost i razvijenost garantuju mogućnost putovanja ka svim evropskim destinacijama. Informacije: www.dsb.dk Putevi su veoma kvalitetni a sve važnije destinacije su povezane auto-putevima koji su izgrađeni po najvišim standardima
Tokom turističkog boravka u ovoj zemlji (do 90 dana), možete da upravljate motornim vozilom sa vozačkom dozvolom R. Srbije. Ukoliko putujete vozilom registrovanim u R. Srbiji, neophodno je osiguranje – Zeleni karton. Sa ovom zemljom postoji sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola koji omogućava licu sa regulisanim boravkom da zameni srpsku vozačku dozvolu za inostranu bez polaganja ispita. Zamena se odnosi samo za vozačke dozvole „B" kategorije.
Detaljnije informacije u vezi sa upravljanjem motornim vozilima u Kraljevini Danskoj, dostupne su na sajtu: www.fdm.dk .

OSTALO – Zvanična valuta je danska kruna (1 evro = 7,5 DKK, 1 USD – 5,7 DKK).
Moguće je korišćenje većine platnih kartica naših banaka. Za dodatne informacije preporučujemo putnicima da se obrate svojoj matičnoj banci u R. Srbiji.
Karte za javni prevoz postoje u varijantama za jedan pravac, dnevna, nedeljna, mesečna, a nabavljaju se na automatima ili kupovinom u lancu prodavnica „7 ELEVEN". Budite oprezni u vezi sa čekiranjem prilikom ulaska i izlaska iz transporta.
Sve informacije na: https://www.rejsekort.dk/koeb-rejsekort/voksen/rejsekort-anonymt.aspx?sc_lang=en. 
Sve informacije o Danskoj su dostupne preko sajta www.denmark.dk/en,  a turističke informacije dostupne na www.visitdenmark.dk. 
 

Kontakti:
Prilikom boravka u Kraljevini Danskoj za konzularnu pomoć i zaštitu obratite se Ambasadi Republike Srbije u Kopenhagenu, ulica Svanevænget 36, 21000 Kopenhagen, putem kontakt telefona: + 45 / 3929-7161, + 45 / 3929-7784 i elektronske adrese: embassy.copenhagen@mfa.rs.