VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za ulazak u R. Haiti državljanima R. Srbije je potrebna viza. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci nakon isteka vize, što važi i za regulisanje boravka.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Pre ulaska u ovu zemlju vakcinisanje nije obavezno, ali se preporučuje zaštita od tropskih bolesti, posebno malarije. Voda se pije isključivo flaširana. Aktuelnu situaciju o zdravstvenoj situaciji u ovoj zemlji možete naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije https://www.who.int/countries/hti/.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija je nepovoljna. Ne preporučuje se kretanje van zona predviđenih za strance, jer preti opasnost od krađa, prepada, čak i otmica.

TRANSPORT – Od ukupno 4.000 km puteva na Haitiju, samo je 1.000 km asfaltirano. Ukoliko se iznajmljuje vozilo (pri aerodromu, od predstavništava inostranih firmi) poželjno je da to bude terensko vozilo. Tokom turističkog boravka u ovoj zemlji možete upravljati motornim vozilom sa vozačkom dozvolom R. Srbije. Kroz glavni grad putnici se mogu prevoziti lokalnim taksijem – tzv."tap-tap".

OSTALO – Haićanska valuta je gurd (gourde), a u upotrebi su i druge valute, poput američkog dolara i evra.

Kontakti:
Prilikom boravka u R. Haiti, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Havani, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva R. Haiti, putem sledećih kontakt telefona: + 53 72042488 i 72042607, kao i na mobilni + 535 2910430, odnosno putem elektronske adrese. konzsrbhav@gmail.com.