VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava

Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana R. Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.
Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdao MUP RS - Koordinaciona uprava. Viza se pribavlja u Ambasadi Holandije u Beogradu.
Od građana Srbije koji poseduju biometrijske pasoše se više izričito ne traži da poseduju zdravstveno osiguranje, ali se preporučuje. Takođe, poželjno je imati pozivno pismo sa planom puta, ukoliko se ide u privatnu posetu, ili rezervaciju hotelskog smeštaja i povratnu kartu, ukoliko se ide turistički. Holandska granična policija ima diskreciono ovlašćenje da ne dozvoli ulazak na teritoriju Holandije i pored ispunjenosti uslova za ulazak, ukoliko procene da će osoba ostati u Holandiji ilegalno, raditi na crno ili se baviti nedozvoljenim aktivnostima, stoga će granična policija gotovo od svakog zatražiti dokaz o svrsi posete i povratku. Svako ko putuje u Holandiju ili izlazi iz nje mora da prijavi novac u iznosu većem od 10.000 evra. Ne postoji obaveza posedovanja određene količine novčanih sredstava po danu boravka.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Konvencija o socijalnom osiguranju između SFRJ i Kraljevine Holandije (stupila na snagu 01.04.1979. godine) se primenjuje u Holandiji na zakonodavstvo koje se odnosi na: davanja za slučaj bolesti i materinstva, davanja za slučaj nesposobnosti za rad, davanja za slučaj starosti, davanja za slučaj nadživelih članova porodice, davanja za slučaj nezaposlenosti, porodična davanja i posebni penzijski režimi rudarskih radnika. Konvencija se primenjuje na sve zakone i propise kojima su izmenjeni ili dopunjeni ili kojima će se izmeniti ili dopuniti zakonodavstva navedena u Konvenciji.
Međutim, ne primenjuje se na: zakone ili propise koji pokrivaju novu granu socijalnog osiguranja, ukoliko ne dođe do sporazuma u tom smislu i ne primenjuje se na zakone ili propise kojima se proširuju postojeći sistemi na nove kategorije korisnika ukoliko se tome usprotivi vlada zainteresovane strane ugovornice i o tome pismenim putem obavesti vladu druge strane ugovornice u roku od tri meseca od dana objavljivanja pomenutih zakona i propisa. Konvencija se ne primenjuje na socijalnu pomoć niti na posebne režime osiguranja koji se odnose na službenike ili na sa njima izjednačeno osoblje.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zdravstvena situacija je dobra. Preporučuje se putno zdravstveno osiguranje, posebno s obzirom da su u Holandiji cene zdravstvenih usluga veoma visoke. Za hitne slučajeve najbolje je direktno doći na odeljenje hitne pomoći obližnje bolnice.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Holandija je u načelu bezbedna zemlja, u kojoj najveći problem predstavlja sitni kriminal i džeparenje, posebno u većim gradovima poput Amsterdama. Na državnom nivou proglašen je visok nivo opasnosti u odnosu na mogućnost terorističkih napada, što je posledica prisustva holandskih vojnika u Avganistanu i podrške vojnoj intervenciji u Iraku. U hitnim slučajevima policiju možete kontaktirati na telefonski broj 112. Za sve ostale slučajeve koji ne iziskuju preteranu hitnost, opšti broj telefona holandske policije je 0900-8844.

TRANSPORT – Amsterdamski aerodrom (Schiphol) jedan je od najprometnijih aerodroma u Evropi i ovaj aerodrom koristi Air Serbia za letove iz Beograda. Preko aerodroma u Ajndhovenu, mađarska avio kompanija WIZZ AIR takođe ima direktne letove za Beograd.
Železnički saobraćaj je veoma razvijen. Skoro svi gradovi u Holandiji povezani su železnicom.
Mreža auto-puteva je izuzetno razvijena i povezuje skoro sva veća mesta u Holandiji. Međugradski autobuski saobraćaj gotovo i da ne postoji. Opšte ograničenje brzine je 100 km na sat. Ipak, i pored veoma razvijene putne mreže, gužve na auto-putevima su veoma česte.
U Holandiji saobraća veliki broj taksi prevoznika. Ova vozila najčešće nisu obeležena standardnim taksi oznakama, već se razlikuju od ostalih vozila isključivo na osnovu registarskih tablica koje su plave boje (za razliku od ostalih koje su žute boje).
Skoro u svim većim gradovima, veoma dobro funkcioniše i gradski prevoz autobusima, tramvajima i metroom. Karakteristično je da gotovo u svim gradovima, od 2011. godine je uveden sistem OV-chipcard, odnosno jedinstvenih elektronskih karata koje se mogu kupiti u prodavnicama i na železničkim stanicama i koje se mogu koristiti u skoro svim mestima u Holandiji za korišćenje usluga gradskog prevoza.
Državljani R. Srbije mogu upravljati motornim vozilima, sa srpskim vozačkim dozvolama, uz istovremeno posedovanje međunarodne vozačke dozvole, tokom turističkog boravka u Holandiji. Srbija i Holandija nemaju zaključen Memorandum o međusobnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola.

OSTALO – Moneta u Holandiji je evro. Bezgotovinsko plaćanje je veoma zastupljeno, a automati za podizanje novca rasprostranjeni. Kreditne i debitne kartice izdate u R. Srbiji (Maestro, Visa, Mastercard i sl.) mogu se koristiti i u Holandiji.
Zabranjeno je proizvoditi, posedovati, prodavati, uvoziti i izvoziti drogu. Međutim, kanabis se može kupiti i konzumirati u posebno određenim mestima za prodaju (Coffee shops), dok je konzumiranje droge na ulici ili drugim javnim mestima zabranjeno.

Kontakti:
Prilikom boravka u Holandiji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Hagu, putem sledećeg kontakt telefona: (+31) 070 3636800 i elektronske adrese: srb.emb.netherlands@mfa.rs