VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Vize se mogu dobiti u DKP i na graničnim prelazima
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Hašemitsku kraljevinu Jordan ukoliko prilože negativan test na COVID-19 ne stariji od 72 sata, bez obzira na vakcinalni status.
Potrebno je dostaviti sve neophodne podatke preko onlajn platforme (obrazac se može pronaći na https://www.visitjordan.gov.jo/Application-Process.html ) pre putovanja u Hašemitsku kraljevinu Jordan
Po dolasku u Jordan vrši se dodatno testiranje o trošku putnika (20 JOD), deca mlađa od 5 godina su izuzeta. Prijava neće biti obrađena osim ako se prethodno ne izvrši uplata.
Pored navedenog, neophodno je posedovati i zdravstveno putno osiguranje.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Nosiocima diplomatskih, službenih i običnih pasoša potrebna je viza i može se dobiti u diplomatsko konzularnim predstavništvima Jordana ili na graničnim prelazima. Za nosioce putnog lista u tranzitu neophodna je viza. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti minimum 6 meseci od vremena ulaska u državu.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE

 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zdravstvena zaštita je dobra. Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cene zdravstvenih usluga su skuplje nego kod nas, te stoga savetujemo posedovanje međunarodnog zdravstvenog osiguranja. Obavezno je konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja, sem da je voće i povrće neophodno dobro oprati flaširanom vodom.

 

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija u Jordanu je generalno stabilna i pored toga što se ova zemlja nalazi između Iraka i Sirije. Državljani Republike Srbije u ovom trenutku nisu posebno bezbednosno ugroženi prilikom svog boravka na ovom prostoru. Međutim, neophodno je imati na umu da situacija može da se promeni praktično preko noći, pod uticajem događaja u susednim zemljama. S druge strane, stope kriminala su generalno niže nego u evropskim zemljama.

 

TRANSPORT – Najveći međunarodni aerodrom je u Amanu. Sve veće svetske avio-kompanije imaju letove za Aman, a jordanski Royal Jordanian ima letove za sve važnije svetske destinacije. Postoji i određeni broj low cost kompanija koje lete za veće evropske gradove. Jordanska luka Akaba nalazi se na Crvenom moru. Putnička železnička mreža u regionu je slabo razvijena. Prevoz između gradova obavlja se uglavnom autobusima. Osnovno sredstvo gradskog prevoza su autobusi, mini-busevi i taksi. Ne poštuje se red vožnje, autobusi polaze kad se napune. Taksi služba je dobro organizovana, a uglavnom ne koriste taksimetre pa pre vožnje ugovorite cenu. Putna mreža u regionu je dosta razgranata i putevi su uglavnom dobri, iako je auto-puteva vrlo malo.
Za upravljanje vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola. Skrećemo pažnju da automobilima koji koriste dizel gorivo nije preporučljivo dolaziti zbog lošeg kvaliteta goriva.

 

OSTALO – Nacionalna valuta je jordanski dinar (JOD) čija je vrednost: 1 evro-0.85 JOD i 1 USD 0,71 JOD. Upotreba kartica je ograničena.
„Cenkanje" pri kupovini (i to naročito u „sukovima" ili uličnim radnjama) deo je ovdašnje kulture.
S obzirom da se radi o islamskoj zemlji, trebalo bi poštovati generalna pravila koja važe u celom muslimanskom svetu. Ovo se prvenstveno odnosi na odevanje žena

 

Kontakti:

Prilikom boravka u Hašemitskoj Kraljevini Jordan za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Bejrutu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Hašemitsku Kraljevinu Jordan, putem sledećeg kontakt telefona: +961 922 12 56, +9619221257 i elektronske adrese: beirut.dkp@gmail.com