VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljani R. Srbije koji turistički putuju na Maldive, besplatnu vizu važeću za period do 30 dana dobijaju na maldivskom aerodromu. Potrebna je sledeća dokumentacija: važeća putna isprava, povratna avio-karta, dokaz o posedovanju dovoljno finansijskih sredstava (100 USD plus 50 USD za svaki dan boravka) ili potvrda o uplaćenom turističkom aranžmanu. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci.
Od 17. januara 2018. godine, zahtevi za izdavanje poslovnih i specijalnih viza moraju 5 dana pre planiranog putovanja biti poslati elektronskim putem, na adresu: bv@immigration.gov.mv.
Detaljnije informacije dostupne su na internet prezentaciji maldivskog Ministarstva za imigraciju i emigraciju: http://www.immigration.gov.mv/pages/entry.html
Za putovanje na Maldive nije potrebno posedovati polisu zdravstvenog osiguranja, niti dokaz o vakcinaciji, izuzev ako dolazite iz oblasti zahvaćene žutom groznicom (pojedine oblasti centralne Afrike ili južne Amerike).
Unošenje alkoholnih pića, narkotika, pornografskog materijala i oružja na Maldive je zakonom zabranjeno. U slučajevima da putnici sa sobom nose obimnu fotografsku opremu ili opremu za ronjenje, preporučuje se da o tome unapred obaveste hotel u kojem nameravaju da odsednu ili da pripreme listu navedene opreme sa njenim opisom i serijskim brojevima, kako bi procedura po dolasku na aerodrome kraće trajala. Sve vrste video zapisa i filmova moraju biti prijavljene nadležnim carinskim organima na aerodromu, u cilju dobijanja odobrenja za njihovo unošenje na ostrvo.
Unošenje kućnih ljubimaca (psi, mačke, ptice i sl.) i biljaka je dozvoljeno samo uz posedovanje fitosanitarnog/sanitarnog sertifikata.
Prilikom izlaska iz zemlje, dozvoljeno je iznošenje predmeta u racionalnim količinama, predviđenim za ličnu upotrebu. Iznošenje korala, krokodilske kože i oklopa kornjača je zabranjeno.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Savetujemo da pre polaska na putovanje proverite aktuelnu zdravstvenu situaciju na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije, Regionalne kancelarije za Afriku: www.afro.who.int/health-topics.
U poslednjih nekoliko godina na Maldivima su zabeleženi pojedini slučajevi bolesti koje prenose komarci - čikungunja groznice i, u nešto većem broju, dengi groznice. S obzirom da ne postoji vakcina protiv ovih bolesti, preporučuje se preduzimanje preventivnih mera protiv ujeda komaraca, prvenstveno u vidu korišćenja krema i nošenja odgovarajuće garderobe sa dugim rukavima i nogavicama prilikom boravka napolju, odnosno zaštita prostorija prilikom boravka u zatvorenom prostoru (zatvaranje prozora koji nemaju mreže za komarce, korišćenje električnih aparata protiv komaraca i sl.)

TRANSPORT – British Airways i Lufthansa su evropske kompanije sa najfrekventnijim letovima za Maldive (osim njih, letove za prestonicu Male imaju i Emirates Airlines, Singapore Airlines, Qatar Airlines, Sri Lankan Airlines). Preporučuje se da se transport od međunarodnog aerodroma do hotela rezerviše prilikom rezervacije hotelskog smeštaja, tj. pre dolaska na aerodrom.
Glavno sredstvo transporta na Maldivima je „doni", ručno izrađeni brod od drvenih dasaka. Od aerodromske luke (koja se nalazi 2 km severoistočno od Malea) do maldivske prestonice ovi brodovi idu na svakih 15 minuta, a od ponoći do jutarnjih časova na svakih 30 minuta. Pored donija, u lokalna transportna sredstva se ubrajaju i motorni brodovi, kao i helikopteri i tzv."seaplanes".

OSTALO – Novčana valuta na Maldivima je maldivska rufija MVR (jedna MVR sadrži 100 laresa). Najčešće korišćena strana valuta je USD. U većini hotela, restorana i prodavnica moguće je plaćanje platnim karticama American Express, Visa International, Master Card, Diners Club, JCB i EuroCard.
Tropska klima na Maldivima podrazumeva prosečnu temperaturu između 29 i 32 stepena Celzijusa, sa povremenim tropskim pljuskovima. Od kraja maja do početka septembra je (jugozapadni) monsunski period u kojem ima povremeno kiše i vetra, dok je od novembra do aprila (severoistočni) monsun topao i suv. Cene boravka su najviše u sezoni (decembar-april), naročito u periodu božićnih i novogodišnjih praznika, kada je na Maldivima suvo i toplo vreme. Period od maja do novembra je takođe topao, ali sa višim stepenom vlažnosti vazduha i većom mogućnošću kiša. Tada na Maldivima ima manje turista, te je lakše pronaći odgovarajući smeštaj, koji je pritom povoljniji nego u sezoni.
Neradni dani na Maldivima su petak i subota.
Nudizam je zakonom zabranjen na Maldivima, uključujući i boravak na plažama odmarališta, kupanje ili ronjenje bez kupaćih kostima u blizini brodova sa putnicima. U većini restorana nije dozvoljen boravak u kupaćim kostimima, kako bi se izbegle neprijatnosti za druge prisutne goste.

Kontakti:
Prilikom boravka na Maldivima, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Republici Indiji, putem sledećeg kontakt telefona: +91 11 26872095 i elektronske adrese: embassyofserbiadelhi@hotmail.com, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Maldive.