VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Ulazak na teritoriju Islamske Republike Mauritanije za državljane Republike Srbije, nosioce svih vrsta pasoša, moguć je samo sa vizom. Izdavanje vize je, osim u Ambasadi IR Mauritanije u Rimu, moguće i na međunarodnom aerodromu u Nuakšotu ili na jednom od 35 graničnih prelaza (utvrđenih 7. februara 2010. godine), koji se nalaze u zonama pod kontrolom vojske, na severoistoku zemlje.
Ne preporučuje se ulazak u Mauritaniju kopnenim putem sa istočne ili sa severoistočne strane. Za tranzit vozilom iz Maroka prema Mauritaniji potrebno je prethodno pribaviti odobrenje od Direction générale des Douanes, la Sûreté et la Défense nationale, www.douane.gov.ma.  Ulazna tačka iz Maroka u Mauritaniju, na kome je osigurano bezbedno kretanje, jeste obalni put koji vodi za Nouadhibou.
Ne postoji propisani iznos u pogledu unošenja i iznošenja novca, ali ono podleže obaveznoj prijavi prilikom dolaska, odnosno odlaska. Potrebno je sačuvati račune o izvršenoj zameni novca i kupovinama, a neophodno je posedovati i potvrdu o poreklu novca.
Nije dozvoljen unos alkohola. Dozvoljen je unos 200 cigareta, 25 cigara ili 250 gr duvana.
Lekovi se mogu unositi, ali je neophodno imati lekarski recept.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nema zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zabeleženi su sporadični slučajevi meningitisa, dok su Hepatitis A i tifus endemski. U nekim delovima zemlje je prisutna malarija, kao posledica postojanja velikog broja komaraca. Preporučuje se vakcinacija protiv svih ovih bolesti.
Aktuelnu situaciju o zdravstvenoj situaciji u ovoj zemlji možete naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija u Mauritaniji je promenljiva, imajući u vidu nestabilno okruženje, zbog čega se povremeno javljaju i latentne pretnje od napada i otmica, mada mauritanske vlasti preduzimaju sve neophodne mere u borbi protiv terorizma i kriminala.
Turistima se savetuje da izbegavaju pojedine regione u Mauritaniji, o čemu se treba raspitati neposredno pre putovanja.
U nešto boljem bezbednosnom stanju je glavni grad Nuakšot, kao i drugi veći gradovi, kao npr. Nuadibu, ali se savetuje oprez (posebno za žene), jer ima čestih slučajeva napada i pljački.

TRANSPORT – Sa aerodroma u Nuakšotu savetuje se obezbeđivanje prevoza od strane domaćina (prijatelja ili organizatora skupa, seminara, itd). Ukoliko to nije moguće, preporučuje se prevoz taksijem. Za smeštaj izabrati hotel čiji se ulaz kontroliše. Obratite pažnju na putu, jer su saobraćajni udesi veoma česti.

OSTALO – Nacionalna valuta u Mauritaniji je Uguija.
Zabranjeno je fotografisanje javnih i religijskih objekata.

Kontakti:
Prilikom boravka u Mauritaniji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Rabatu, Kraljevina Maroko, putem telefona +212537752201 i elektronske adrese ambrsrabat@gmail.com, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Mauritaniju.