VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista  u tranzitu neophodna je viza

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uću u Mozambik, kao i svi ostali putnici koji poseduju sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Putnici koji nisu vakcinisani moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Ako putnici nemaju PCR test ili je pozitivan moraju biti u karantinu 7 dana o svom trošku.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Vize su potrebne, uključujući i za nosioce putnog lista u tranzitu, ali samo ako napušta aerodromsku međunarodnu zonu. Rok važenja pasoša radi putovanja mora biti 6 meseci od dana planiranog ulaska. Dodatno, moraju postojati dve slobodne stranice u pasošu prilikom ulaska u zemlju. Trenutno, za ulazak ili izlazak iz zemlje putem aviona je neophodan negativan PCR test na COVID-19 ili će turisti biti smešteni, o njihovom trošku, u bolničke centre, u trajanju od najmanje 10. dana.
 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE:
 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ne postoji obaveza vakcinacije lica koja dolaze u Mozambik osim onih koja dolaze iz regiona sa malarijom ili žutom groznicom, a prema regulativi Svetske zdravstvene organizacije.
 

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Uobičajene mere bezbednosti se podrazumevaju. Rađe su moguće, pa lične stvari- posebno one veće vrednosti, treba dobro čuvati i ne ostavljati u kolima, van čuvanog parkinga, odnosno vidokruga.
Na severu Mozambika ima problema sa napadima ekstremista, zbog čega bi trebalo izbegavati odlazak na sever države, posebno uz granicu sa Tanzanijom.
 

TRANSPORT – Radi upravljanja motornim vozilom, pored nacionalne vozačke dozvole, neophodno je posedovati međunarodnu vozačku dozvolu.
 

OSTALO – Zvaničan jezik je portugalski.
 

Kontakti:

Prilikom boravka u Mozambiku za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Pretoriji, Južna Afrika, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Mozambik, putem sledećeg kontakt telefona: + 27 (0) 12 460 56 26 i elektronske adrese: info@srbembassy.org.za