VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava

Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak u Kraljevini Norveškoj do 90 dana u periodu od 180 dana.
Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R. Srbije koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije – Koordinaciona uprava.
Prema norveškim propisima, potrebno je imati 500 NOK po danu boravka, što se proverava prilikom prelaska granice. Proverava se i da li lice ima povratnu avionsku kartu.
Unos oružja i municije je zabranjen, izuzev u slučaju posedovanja odgovarajuće norveške dozvole. Kada je reč o unosu životinja, Norveška primenjuje propise EU. Više informacija na sajtu: www.toll.no. Dozvoljeno je uneti jedan boks cigareta i jedan litar žestokog pića (do 60%). Prilikom ulaska/izlaska iz zemlje, dozvoljen je prenos do 25 000 NOK.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Aktuelne informacije o zdravstvenoj situaciji mogu se naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, kao i na sajtovima norveških zdravstvenih institucija: www.who.int, i www.helsedirektoratet.no. Preporučuje se kupovina putničkog osiguranja za sve vreme trajanja turističkog boravka u Kraljevini Norveškoj zbog visokih cena zdravstvenih usluga.

TRANSPORT – Za upravljanje motornim vozilom neophodna je važeća nacionalna vozačka i saobraćajna dozvola, kao i međunarodna dozvola. Vozačka dozvola R. Srbije, priznaje se u periodu do 3 meseca (koliko i period boravka bez vize).U drumskom saobraćaju, za naplatu putarine koriste se naplatne rampe (stanice) i AutoPASS . Na većini se vrši automatska naplata (prolaskom kroz stanicu) dok neke imaju trake za AutoPASS i za ručno plaćanje.

OSTALO – Zvanična valuta je norveška kruna (NOK). Dominantni način plaćanja u Norveškoj je putem platnih kartica, a koriste se sve standardne kartice (Eurocard, Mastercard, Visa, American Express, Diners club).

Kontakti:
Prilikom boravka u Kraljevini Norveškoj, za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Oslu (adresa: Munkedamsveien 59B, 0244 Oslo), putem kontakt telefona: +47 23 11 52 20 i elektronske adrese: ambasada@serbianembassy.nokonzularno@serbianembassy.no