VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena:  

                                     

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima R. Srbije potrebna je viza za ulazak u Siriju, koja se može dobiti u Ambasadi te države u Beogradu. Formalno postoji mogućnost pribavljanja vize na graničnom prelazu, ali od izbijanja nemira 2011. nije izvesno dobijanje vize na ovaj način, pa se preporučuje njeno pribavljanje u Ambasadi. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zdravstvena zaštita je dobra. Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika.
Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Zbog pogoršane bezbednosne situacije preporučuje se građanima R. Srbije da u narednom periodu ne putuju u Siriju, osim u izuzetnim slučajevima. Jedini, za sada, legalni i bezbedni ulasci u Siriju su iz Libana, u pograničnom mestu Masna, kao i iz pravca Tripolija. Odnedavno postoji i mogućnost ulaska u Siriju iz Jordana, preko graničnog prelaza Nasib, ali korišćenje ove komunikacije ne savetujemo, zbog učestalih terorističkih operacija u pograničnom pojasu.

TRANSPORT – Najveći međunarodni aerodrom u Siriji nalazi se u Damasku. Nakon otpočinjanja nemira, skoro sve velike međunarodne kompanije su ukinule letove za Damask, pa trenutno od evropskih kompanija leti samo ruski Aeroflot. Sirijski nacionalni avioprevoznik  (Syrian Air) i privatna kompanija Cham Wings, obavljaju redovan saobraćaj sa više od dvadeset destinacija.
Najvažnije luke u Siriji su Latakija i Tartus.
Putnička železnička mreža u regionu je slabo razvijena. Prevoz između gradova obavlja se uglavnom autobusima. Gradski prevoz u velikim gradovima je ograničen. Osnovno sredstvo gradskog prevoza su mini-busevi i taksi
Za upravljanje vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola. Skrećemo pažnju da dizel automobilima nije preporučljivo dolaziti zbog lošeg kvaliteta goriva.

OSTALO – Zvanična valuta je sirijska lira (SYP) čija vrednost 1. jula 2023. godine iznosi 1 EUR = 8.947 SYP, 1 USD = 8.200 SYP, ali se ona, usled situacije u zemlji, svakodnevno menja.
Upotreba kartica je ograničena, zbog uvođenja sankcija Siriji nemoguće je koristiti inostrane kartice. Raspon cena je širok u odnosu na kvalitet usluge koji želite. Ovo se odnosi kako na restorane i hotele, tako i na prevoz i posete lekaru. Tradicionalni restorani mogu da budu pristupačniji nego kod nas, dok su cene u ekskluzivnim objektima visoke. “Cenkanje” pri kupovini (i to naročito u “sukovima” ili uličnim radnjama) deo je ovdašnje kulture.

Kontakti:                                                                                                                                                   
Prilikom boravka u Siriji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Damasku (adresa Mazzeh Eastern Villas, Farabi Street No.30) putem sledećih kontakt telefona: +963 11 6120682, +963 11 6120683, kao i elektronske adrese: srb.emb.syria@mfa.rs .