VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši:

Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci

Obični pasoši i druge putne isprave:

Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*

Napomena:

*bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava
Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza osim ukoiko je u avionskom tranzitu i ne napoišta međunarodnu zonu aerodroma

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Uslov za ulazak državljana R. Srbije u Švedsku, kao i u druge članice EU, je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije Švedske. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.
Od 12. novembra 2015. godine, zbog pojačanih migracionih tokova, Kraljevina Švedska je uvela privremenu kontrolu kopnenih granica (drumski saobraćaj) sa Kraljevinom Danskom. Ova mera je i dalje na snazi.
Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za ulazak i boravak do 90 dana u periodu od 180 dana. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R. Srbije, koje je izdao MUP RS - Koordinaciona uprava, u kom slučaju se viza pribavlja u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Kraljevine Švedske.
Za putovanje u Kraljevinu Švedsku postoji obaveza posedovanja polise zdravstvenog osiguranja i novčanog pokrića od 50 evra po danu boravka.
Zbog povećanog broja lica koja su zloupotrebila pravo na traženje azila u Kraljevini Švedskoj, uvedene su mere pojačane kontrole prilikom ulaska u Kraljevinu Švedsku. Švedske vlasti primenjuju Direktivu EU kojom se licima, koja krše pravo na traženje azila, uvodi vremenska zabrana ulaska u Kraljevinu Švedsku od jedne do pet godina.
Državljani zemalja koje nisu članice EU, u Kraljevinu Švedsku, mogu uneti bez plaćanja carine sledeće artikle:
• 1 litar žestokog pića (više od 22% alkohola) ili 2 litra vina ili likera (više od 15, ali manje od 22% alkohola)
• 2 litra vina (maksimum 15% alkohola)
• 3 litre piva
• 200 cigareta ili 50 cigara ili 250 grama duvana
• sredstva za ličnu upotrebu - odnosno iznos od 50 evra ili 500 SEK po danu boravka u Kraljevini Švedskoj.
Unos lekova za ličnu upotrebu obavezno se prijavljuje prilikom prelaska granice, uz prilaganje lekarskog nalaza i recepta. Treba imati u vidu da neki lekovi sadrže opijate, pa je njihov unos strogo regulisan (uz medicinsku dokumentaciju, zavisno od vrste, mogu se uneti u količini dovoljnoj za korišćenje do pet dana, odnosno do tri nedelje).
Bliže informacije o uslovima za unošenje lekova namenjenih ličnoj upotrebi, kao i drugih ličnih predmeta mogu se naći na sajtu carine: www.tullverket.se. Za informacije o vrstama lekova treba kontaktirati Medical Products Agency: http://www.lakemedelsverket.se.

Propisi vezani za uvoz i izvoz kućnih ljubimaca i lista potrebnih vakcina mogu se naći na sajtu Swedish Board of Agriculture - www.jordbruksverket.se .
Više informacija o uslovima boravka u Kraljevini Švedskoj može se naći na internet stranici Migracionog zavoda www.migrationsverket.se .

SOCIJALNI SPORAZUMI
Konvencija o socijalnom osiguranju između SFRJ i Kraljevine Švedske potpisana 30.03.1978. godine (Međunarodni ugovori br 12/1979), reguliše ostvarivanje prava na isplatu penzije stečene u R. Srbiji i u K. Švedskoj.

KORISNE INFORMACIJE

TRANSPORT – Najvažniji aerodromi:
• Stockholm Arlanda – transfer između aerodroma i Stokholma (udaljenost 44 km) moguć je autobusom i vozom Arlanda Express www.arlanda.se, www.flygbussarna.se .
• Stockholm Skavsta (80 km od Stokholma, u blizini grada Nyköping) – koriste niskotarifne avio kompanije kao što su Ryanair i Wizzair.
• Stockholm Bromme (udaljenost oko 30 km od Stokholma) - koriste ga niskotarifne kompanije.
• Stockholm Västerås (oko 100 km od Stokholma) – za međunarodne letove do Kopenhagena i Londona.
• Göteborg Landvetter – nalazi se na oko 20 km od centra Geteborga.
• Göteborg City Airport (oko 14 km od centra Geteborga) – koriste ga niskotarifne avio kompanije kao što su Ryanair, Wizzair and Germanwings.
• Malmö-Sturup (30 km od Malmea) – aerodrom za domaće i niskotarifne letove.
Za one koji putuju na jug Kraljevine Švedske pogodan je aerodrom Copenhagen Kastrup (Danska) jer se nalazi na ostrvu između Kopenhagena (Danska) i Malmea (Kraljevina Švedska) i povezan je železnicom sa oba grada.
Do većine aerodroma se može stići autobusima Flygbussarna – Airportcoaches www.flugbussarna.se. Karte se mogu kupiti on-line ili kod vozača, ali plaćanje je moguće samo bankovnom karticom, ne i novcem u gotovini.
Najveća švedska luka je Geteborg. Najvažnije trajektne linije (Viking, Silja, Tallink), koje povezuju baltičke zemlje, imaju svoja pristaništa i u Stokholmu. Jug zemlje povezan je trajektnim linijama sa okolnim državama. Kraljevina Švedska ima razvijenu železničku mrežu. Povezanost gradova je vrlo dobra. Vozne karte se mogu rezervisati preko sajta www.sj.se.
Kraljevina Švedska ima razvijenu i kvalitetnu putnu mrežu.
Za upravljanje putničkim vozilom potrebno je imati međunarodnu vozačku dozvolu. Nije potrebna zelena karta osiguranja.
U toku vožnje, obavezna su upaljena svetla, kao i vezivanje pojaseva na svim sedištima.
Ozbiljni saobraćajni prekršaji su vožnja pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine i korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, te mogu biti izrečene novčane kazne ili kazne zatvora za prekršioce.
Vožnja u gradskom prevozu (metro, autobus. tramvaj, gradske trajekt linije) plaća se karticom koja može da se kupi na stanicama metroa, u trafikama ili prodavnicama u okviru metro stanice. Kartica za prevoz može se dopuniti na bazi pojedinačnih uplata, dnevne, nedeljne ili mesečne karte. Detaljnije informacije o vrsti, ceni i važenju karata mogu se naći na internet stranici www.sl.se
OSTALO – Švedska nacionalna valuta je švedska kruna (SEK).
Aktuelne vrednosti švedske krune se mogu proveriti na sledećim sajtovima: http://www.forex.se/, http://www.x-change.se/, na kojima se nalaze adrese i radno vreme menjačnica. Kod razmene valuta u Kraljevini Švedskoj se naplaćuje provizija. U Kraljevini Švedskoj se planira potpuno ukidanje korišćenja gotovine prilikom plaćanja, te skoro svi hoteli, sve veći broj restorana, kao i mnoge prodavnice, ne primaju gotovinu i plaćanje je moguće jedino platnom karticom ili elektronskim putem.
Tokom zimskog perioda (od 1. decembra tekuće godine, do kraja februara naredne godine, temperature mogu da se kreću i do -15 stepeni, a na severu zemlje mogu biti i znatno niže. Vremenska prognoza se može videti na www.klart.se.

Kontakti:
Prilikom boravka u Kraljevini Švedskoj, za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Stokholmu, adresa: Hantverkargatan 26/III, 112 21 Stockholm, putem sledećeg kontakt telefona +46 8 218 436; +46 8 247 748; +46 8 218 482; +46 8 218 485 i elektronske adrese: srb.emb.sweden@mfa.rs; consular.stockholm@mfa.rs.