Zvaničan naziv
KRALjEVINA ŠVEDSKA
Državno uređenje
Parlamentarna monarhija
Glavni grad
Stokholm
Šef države
kralj Karl Gustav XVI (Carl XVI Gustaf)
Predsednik Vlade
Stefan Leven (Stefan Löfven)
Ministar spoljnih poslova
An Linde (Ann Linde)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1917.

Politički odnosi

Aktuelni bilateralni politički odnosi Srbije i Švedske su dobri i karakteriše pozitivan trend u razvoju političkog dijaloga, sa izraženim interesom za njihovo dalje unapređivanje. Posebno u periodu 2015-2019, bilateralne odnose je obeležio dinamičan politički dijalog i razmena poseta zvaničnika dve zemlje.
Tadašnji premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je Stokholm 1-2. februara 2015, dok je bivša predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković bila u poseti Švedskoj 20-21. marta 2018.Sa švedske strane, posete Srbiji, u navedenom periodu, učinili su premijer Stefan Leven 15-16. avgusta 2016, bivši predsednik Riksdaga Urban Alin 25-26.aprila 2017, kao i tadašnja ministarka inostranih poslova MargotValstrom 10.oktobra 2017.
Srpsko-švedski odnosi su uspostavljeni 1882, kada je, na molbu srpskog kralja Milana Obrenovića, tadašnje Ujedinjeno Kraljevstvo Švedske i Norveške donelo Akt o priznanju Kraljevine Srbije.

 

Ekonomski odnosi

Švedska je dugogodišnji i najznačajniji privredni partner Srbije među skandinavskim zemljama i sa njima ostvarujemo trgovinski suficit. Trgovinska saradnja, ipak, teži realizovanju realnih potreba i mogućnosti. U periodu januar – novembar 2020, robna razmena je iznosila 354,33 mil. EUR (izvoz 199,5 mil. EUR, a uvoz 154,84 mil.EUR). U 2019. godine ukupna razmena je iznosila 360,6 mil. EUR (izvoz 193.6, a uvoz 167 mil. EUR).
U poslednjih nekoliko godina, investicije iz Švedske uglavnom su plasirane u prodajno-distributivnu delatnost i sektor usluga u Srbiji, u kojoj danas uspešno posluje oko 70 kompanija sa švedskim kapitalom. Među njima, najprominentnija su ulaganja kompanija Volvo, Scania, H&M, Verisek, LaFantana, Dakomet, Tetrapak. U avgustu 2017, u Beogradu je svečano otvorena i prva robna kuća IKEA (planira da investira 300 mil. EUR u izgradnju 5 robnih kuća u RS). Razvojna pomoć K. Švedske : Razvojna pomoć se finansira preko programa švedske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA izdvaja za RS na godišnjem nivou oko 12 mil. EUR bespovratne pomoći). Ukupna dosadašnja bespovratna pomoć Švedske iznosi oko 270 mil. EUR.
U Švedskoj je osnovan Srpsko-švedski poslovni savet (sa oko 40 kompanija) koji ima za cilj da promoviše potencijale srpske privrede.

 

Ugovorno stanje

Na snazi je trenutno 29 bilateralnih ugovora. Po svom značaju se izdvajaju:

Sporazum između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Kraljevine Švedske o uzajamnoj zaštiti investicija,

Poseban Ugovor Švedske agencije za međunarodnu saradnju i Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom,

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Švedske o saradnji u oblasti sprovođenja zakona i

Donatorski sporazumi zaključeni između Vlade Švedske i Saveta ministara Srbije i Crne Gore (set od četiri sporazuma).

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Stokholmu: http://stockholm.mfa.gov.rs/index.php

Ambasada Kraljevine Švedske u Beogradu: https://www.swedenabroad.se/en/embassies/serbia-belgrade/

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije: Odeljenje za Evropu, Tel: 011/306-8326; E-pošta: oev@mfa.rs