VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza ukoliko ne napušta međunarodnu zonu aerodroma

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Za državljane R. Srbije potrebna je viza za ulazak u Uniju Komora. Informacije o načinu pribavljanja viza za ulazak u Uniju Komora, kao i ostvarivanje kontakata sa konzularnim predstavništvom u vezi sa izdavanjem viza, mogu se naći na sajtu Ambasade Unije Komora u Parizu, Francuska: https://www.embassy-worldwide.com/embassy/embassy-of-comoros-in-paris-france/, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Republiku Srbiju i kontakt telefona (331) 40 67 90 54. Za vize i informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Unije Komora u Parizu.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Sve informacije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji mogu se naći na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije www.who.int.
Osim žute groznice, postoji opasnost od malarije u nižim predelima, kao i opasnost od ujeda insekata i gmizavaca, žutice, hepatitisa, kolere, ameba, vodenih crva itd. Kod nenaviknutih osoba može doći i do pojave visinske bolesti.
Za piće se koristi isključivo flaširana voda.

TRANSPORT – Zemlja se sastoje od četiri ostrva, od kojih su tri Grande Comore (Ngazia), Moheli (Mwali), Anjouan (Nzwani) pod jurisdikcijom Unije Komora, a četvrto ostrvo Mayotte (Maore) je pod suverenitetom Francuske koja ga tretira kao svoje prekookeansko odeljenje. Sva četiri ostrva imaju aerodrome, a najveći „Prince Said Ibrahim" se nalazi u glavnom gradu Maroniju. Unija Komora ima tri morske luke Fomboni, Moroni i Moutsamoundou, koje međutim nisu i trgovačke luke.
Vozi se desnom stranom.

OSTALO – Preporučuje se putovanje u Uniju Komora posredstvom turističkih agencija dok se za individualna putovanja treba temeljnije pripremiti i informisati.
Zvanični jezici su komorski, arapski i francuski.
Nacionalna valuta u Komorskim ostrvima je komorski frank (KMF).

Kontakti:
Prilikom boravka u Uniji Komora za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Najrobiju (adresa: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Uniju Komora, putem sledećih kontakt telefona: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 i elektronskih adresa: nairobi@embassyofserbia.or.ke i consular@embassyofserbia.or.ke