Kanbera: Ambasador Stefanović sa premijerom Australije na finalu Otvorenog prvenstva Australije u tenisu u Melburnu

29. jan 2023.
Na poziv organizatora takmičenja, Teniskog saveza Australije (TSA), ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović prisustvovao je finalnom meču u muškoj konkurenciji Otvorenog prvenstva Australije u tenisu (Australian Open), u kome je učestvovao i pobedio naš najbolji teniser Novak Đoković.

Uoči meča, ambasador Stefanović je imao priliku da porazgovara sa premijerom Australije Entonijem Albanezeom, izvršnim direktorom TSA Kregom Tajlijem, kao i sa nekoliko članova Borda direktora Austrelijen opena.

Sagovornici su se osvrnuli na prošlogodišnju deportaciju i zabranu ulaska u zemlju koja je bila izrečena Novaku Đokoviću, ali i odluku aktuelne Vlade Australije da pomenutu zabranu poništi, izda novu australijsku vizu i omogući učešće najboljeg svetskog tenisera na ovom prestižnom turniru – na čemu je ambasador još jednom zahvalio australijskom premijeru Albanezeu i ministru za imigraciju Endruu Džajlsu.

Ambasador Stefanović je skrenuo pažnju i na događaje od pre nekoliko dana i medijsku kampanju koja se neopravdano povela u australijskoj javnosti povodom video snimaka i fotografija Srđana Đokovića, oca našeg tenisera, sa grupom „navijača“ koji prikazuju simbole koji su zabranjeni tokom ovogodišnjeg turnira. Predstavljajući svoje viđenje pomenute situacije i stavove Srbije prema sukobu u Ukrajini, ambasador je posebno istakao da politiku i sport ne bi trebalo mešati.

Nakon pobede našeg tenisera, australijski zvaničnici uputili su čestitke ambasadoru, te biranim rečima prokomentarisali igru i uspeh Novaka Đokovića.