Vašington: Ambasador Đurić sa kongresmenima

30. jan 2023.
U odvojenim susretima na Kapitol hilu, ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić razgovarao je sa kongresmenkom Veronikom Eskobar i kongresmenom Polom Gosarom o daljem jačanju srpsko-američke saradnje i aktuelnim geopolitičkim prilikama u regionu.

Ambasador Đurić je predstavnicima Kongresa SAD preneo stavove našeg državnog rukovodstva u svetlu najnovijih dešavanja na teritoriji Kosova i Metohije, ponovivši našu posvećenost nastavku pregovora i pronalaženju kompromisnog rešenja. Takođe je podvukao aktivnu i konstruktivnu ulogu Srbije u uspostavljanju stabilnosti na zapadnom Balkanu kroz podsticanje razvoja konkretnih okvira saradnje i usmerenost na stvaranje novih mogućnosti za ekonomski napredak čitavog regiona.

Đurić je dodao da podrška SAD inicijativi „Otvoreni Balkan“ u velikoj meri doprinosi pozitivnoj atmosferi političkog dijaloga i predstavlja snažan vetar u leđa svim uključenim stranama, kao i dodatni motiv američkim i evropskim investitorima da uvećaju svoje prisustvo u našem regionu.

Na kraju razgovora, ambasador Đurić uputio je poziv kongresmenki Eskobar i kongresmenu Gosaru da se pridruže američkoj kongresnoj delegaciji koja će u predstojećem periodu posetiti Srbiju u okviru MECEA sporazuma o zajedničkoj obrazovnoj i kulturnoj razmeni (Mutual Educational and Cultural Exchange - MESEA).