Pomoćnik ministra Vladimir Marić u zvaničnoj poseti Meksiku

16. jun 2022.
Pomoćnik ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju Vladimir Marić boravio je u Meksiku radi održavanja Šestih bilateralnih političkih konsultacija Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Sekretarijata za spoljne poslove Meksika. Sa meksičke strane, političke konsultacije je vodila podsekretarka za spoljne poslove Meksika, Karmen Moreno Toskano.

Na sastanku su razmatrani najvažniji aspekti bilateralnih odnosa dve zemlje, a u srdačnom i prijateljskom razgovoru, konstatovano je da ima prostora za dalje unapređenje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Posebno je istaknuta saradnja u oblasti ekonomije i trgovine, u kom kontekstu su razmatrane mogućnosti njenog produbljivanja i diversifikacije. 

Istaknuta je važnost održavanja kontinuiteta u političkom dijalogu između dve zemlje i razmenjeni su zvanični pozivi za realizaciju poseta na visokom nivou u narednom periodu.

Sagovornici su razmotrili mogućnosti unapređenja saradnje pre svega u oblasti poljoprivrede, nauke i tehnologije, trgovine, turizma, IT, istakavši značaj razmene iskustava u oblasti podrške dijaspori. 

Tokom boravka u Meksiku, pomoćnik ministra za bilateralnu saradnju Vladimir Marić se susreo i sa ministrom poljoprivrede Meksika Viktorom Viljalobos Arambulom, sa kojim je razgovarao o postojećoj saradnji dve zemlje, ali i o mogućnostima daljeg razvoja saradnje u oblasti  agroindustrije.

Na sastanku sa podsekretarom za Latinsku Ameriku i Karibe Sekretarijata spoljnih poslova Meksika Maksimilijanom Rejes Sunjigom, sagovornici su se međusobno informisali o situaciji u regionu Balkana, kao i Centralne Amerike i razmenjena su mišljenja o temama od globalnog značaja.

Marić se susreo i sa Fernandom Ruis Uarteom, generalnim direktorom Meksičkog poslovnog saveta za spoljnu trgovinu, investicije i tehnologije (COMCE) sa kojim je naglasio značaj povezivanja privrednih subjekata dve zemlje i razmatrao konkretne modalitete saradnje privrednika Srbije i Meksika.

Takođe, tokom boravka u Meksiku, pomoćnik ministra Vladimir Marić imao je kratak susret sa Fransiskom Favelom, potpredsednikom Poslaničke grupe prijateljstva Srbije i Meksika u Predstavničkom domu meksičkog Parlamenta. U prijateljskom razgovoru ukazano je na značaj parlamentarne diplomatije u kontekstu razvoja ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje.