Selaković i Slucki: Tradicionalno prijateljstvo i bliskost dve države

15. Apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković posetu Ruskoj Federaciji započeo je susretom sa predsednikom Odbora za međunarodne poslove Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Leonidom Sluckim.

U razgovoru je istaknuto tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo dve države i naroda, kao i obostrana spremnost za produbljivanje saradnje u svim oblastima.

Ministar Selaković je sagovornika informisao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji. Posebno je zahvalio na čvrstoj i doslednoj podršci Ruske Federacije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na pomoći koju Rusija pruža u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama našoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije.

Slucki je šefu srpske diplomatije preneo da, po pitanju KiM, sve stranke u ruskoj Dumi imaju jedinstven stav - protiv nezavisnosti tzv. Kosova.

Takođe, konstatovao je i da su odnosi Srbije i Rusije veoma dobri.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo postojećim intenzitetom i kontinuitetom susreta na visokom i najvišem nivou i rekao da očekuje nastavak ovog pozitivnog trenda.

Selaković je podvukao značaj strateškog partnerstva Srbije i Rusije, kao i činjenicu da je Rusija jedan od najznačajnijih ekonomskih i energetskih partnera Srbije.

Razgovarajući o parlamentarnoj saradnji dve zemlje, šef srpske diplomatije konstatovao je da je ona veoma uspešna uz visok intenzitet međusobnih susreta, što pokazuje i broj održanih sednica Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Državne dume u poslednjih nekoliko godina, ali i brojni kontakti sa predstavnicima Saveta Federacije.