Dačić: Uspešno učešće Srbije na Samitu, razgovarao sam i o izložbi Ekspo 2027

02. mar 2023.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija, sa aspekta državnih i nacionalnih interesa, imala veoma uspešan nastup na Samitu Kontakt grupe Pokreta nesvrstanih zemalja u Bakuu.

Dačić je istovremeno istakao da je iskoristio priliku da razgovara sa državama da podrže Srbiju koja je kandidat za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027.  "Da ne zaboravim da kažem, da me (ministar finansija) Siniša Mali ne bi ‘ubio’, sa svima sam razgovarao o našoj kandidaturi za organizaciju Ekspo 2027.”, rekao je Dačić za Tanjug u glavnom gradu Azerbejdžana.  

On je tokom samita imao niz bilateralnih susreta, ukazujući da je u Bakuu bilo prisutno 46 zemalja koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova. "Kao izaslanik predsednika Aleksandra Vučića učestvovao sam na delu samita Pokreta nesvrstanih i zahvalio svima koji su uz Srbiju u očuvanju našeg teritorijalnog integriteta zato što prisustvujemo selektivnom tumačenju, pa kada se radi o drugim zemljama onda ga priznaju, a kada je reč o Srbiji onda to nije toliko bitno pitanje”, rekao je Dačić.

Zato je, kaže, ovaj skup bio bitan i predsednik Aleksandar Vučić je insistirao da neko umesto njega dođe. "Iskoristio sam priliku da prenesem pozdrave predsednika Vučića predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu, mada su se oni juče čuli. Razvoj naših bilateralnih odnosa je u velikom usponu i tražimo zajedničke interese i povezivanje u svim sferama društvenog života”, rekao je on.  Dačić je kazao da je razgovarao i sa predsednikom Libije, te da je ministarki spoljnih poslova te zemlje obećao da će doći u posetu.

Izvor: Tanjug