Ministar Dačić na obeležavanju 100. godišnjice postojanja makedonske avijacije u Skoplju

16. sep 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovao je obeležavanju 100. godišnjice postojanja makedonske avijacije na Sportskom aerodromu "Stenkovec" u Skoplju.

Pored predsednika Vlade Republike Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog i ambasadora Republike Italije u Republici Severnoj Makedoniji Andree Silvestrija, na svečanom otvaranju manifestacije prisutnima se obratio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Obraćanje ministra Dačića prenosimo u celosti:

"Zadovoljstvo mi je i čast što imam priliku da predvodim delegaciju Republike Srbije na obeležavanju 100. godišnjice postojanja Makedonske avijacije, čiji počeci su vezani za osnivanje Aerokluba "Skoplje" 1923. godine.

Drago mi je što je u pripremama za obeležavanje ovog značajnog jubileja učestvovalo i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, ustupajući organizatorima aero-mitinga jedrilicu "Ilindenka", prvu letelicu proizvedenu na teritoriji današnje Republike Severne Makedonije (1955), a prema projektu čuvenog srpskog inženjera iz tog vremena Miloša Ilića. "Ilindenka" na simboličan način svedoči o bliskoj povezanosti naše dve zemlje i u oblasti vazduhoplovstva.

Posebno mi je drago što će tokom današnje manifestacije makedonski građani i međunarodna javnost biti u prilici da se upoznaju i sa savremenim kapacitetima RV i PVO Vojske Srbije, tokom akrobatskog leta školskog aviona "Lasta" i helikoptera H145M, kao i preleta dva nadzvučna MIG-29.

Današnji aero-miting, na kojem, uz makedonsku i srpsku avijaciju, učestvuju civilno i vojno vazduhoplovstvo iz Republike Italije, Republike Grčke i drugih zemalja, jasan je pokazatelj interesa država, privreda i građana na ovim prostorima za uspostavljanje još boljih međusobnih veza, ali i svesti o zajedničkoj odgovornosti kada je reč o očuvanju mira i bezbednosti, kao preduslova ubrzanog ekonomskog i društvenog razvoja.

Obeležavanje 100 godina Makedonske avijacije u Skoplju je dobra prilika da "stavimo u pogon" sve neiskorišćene potencijale - koji bez sumnje postoje, za dalji, još svestraniji i obostrano koristan razvoj naših odnosa. Naše dve zemlje imaju bratske odnose, kao i odličnu saradnju u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" i u drugim regionalnim forumima. Posebno me raduje činjenica što ćemo današnjim okupljanjem, poslati političku poruku da su naše zemlje opredeljene za dodatno jačanje odnosa, a zarad prosperitetnije budućnosti naših građana.

Jubileji, poput ovog kojeg danas obeležavamo, pružaju podsticaj daljem razvoju kulturnih, ekonomskih, i svih ostalih veza između Republike Srbije i Republike Severne Makedonije, istovremeno doprinoseći da se postojeći trend razvoja saradnje između dve prijateljske zemlje i naroda dodatno učvrsti. Duboko sam uveren da ćemo i u periodu pred nama, nastaviti da jačamo bratske i prijateljske veze među našim narodima, doprinoseći tako miru i stabilnosti čitavog našeg regiona."