PPV i MSP Dačić sa izaslanicima Ministarstva odbrane

03. mar 2023.
Ministar spoljnih posolova Ivica Dačić izjavio je danas da od početka rata u Ukrajini, Srbija nije izvozila niti davala dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu i Rusiju, niti u jednu zemlju za koju smatra da sa međunarodne tačke gledišta može da bude sporna.

Kako je kazao, njemu su ti podaci poznati, jer i ministartsvo na čijem je čelu učestvuje u davanju dozvola za izvoz oružja i dodao da govori o legalnim institucijama koje mogu da izvoze oružje.  

Obraćajući se izaslanicima Ministarstva odbrane pri diplomatskim misijama Srbije u svetu, Dačić je rekao da je diplomatska aktivnost države pre svega usmerena na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i da je to glavna smernica spoljnopolitičke aktivnosti.  

"Svedoci smo ogromnog pritiska koji se vrši na Srbiju u cilju zaokruživanja projekta jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a čiji je vrhunac bio poslednji sastanak u Briselu", rekao je Dačić. 

On je dodao da i izaslanici Ministarstva odbrane baš kao i diplomate imaju dužnost i čast da predstavljaju Srbiju i srpski narod u drugim zemljama.  

"Uveren sam da predstavnici Ministarstva odbrane imaju mogućnost da se uvere u stručnost naših diplomata i obrnuto. Saradnja ova dva ministarstva je veoma važna zbog uspešne odbrane vitalnih interesa Srbije u svetskoj areni", kazao je Dačić i dodao da je važno da odnosi odišu poverenjem.  

Ministar je istakao da je upravo u aktuelnim okolnostima važno tačno, blagovremeno i precizno izveštavanje o stavovima država, kao i današnji prijem kako bi Srbija imala jasne smernice delovanja. 

"Moram još jednom da ponovim našu jasnu poziciju, da je svaki pokušaj rešavanja pitanja naše južne pokrajine moguć isključivo kroz uspostavljeni mehanizam dijaloga između Beograda i Prištine. Iz tog razloga od velike važnosti je i pravilno predstavljanje opasnosti od jednostranih poteza Prištine čime se uglavnom ugrožava uspostavljanje dijaloga", kazao je Dačić.  

Dodao je da umeće izaslanika i diplomata Srbije u predstavljanju senzibiliteta pitanja Kosova i Metohije nesumljivo poboljšava ukupnu pregovaračku poziciju Srbije, bez obzira na činjenicu da argumentacija Srbije, ma koliko dobra, teško može uticati na promenu zvaničnih pozicija država prijema. 

"Od presudne je važnosti da delujemo usaglašeno i na istim linijama kako bi se na pravilan način tumačilo da je naša politika po ovom pitanju čvrsta", naveo je Dačić.  

Aktuelna situcija u Ukrajini i oružani sukob, kako je rekao, ogoleli su stavove nekih zamalja kada je reč o poštovanju principa teritorijalnog suvereniteta i integriteta.  

"Ali upravo na doslednom insistiranju na Rezoluciji 1244 i zalaganju za neselektivno tumačenje međunarodnog prava i temljenih principa UN imamo najjači argument koji bi trebalo približiti vašim državama prijema", istakao je srpski ministar diplomatije.  

Dačić je dodao da članstvo u EU ima prioritet u političkoj agendi Srbije.  

"Ali iz dobro poznatih razloga upitno je da li je punopravno članstvo u EU pokretna meta ili stvarna mogućnost. Ova činjenica ne sme da nas dekuražira u predstavljanju dodatne vrednosti koje bi Srbija mogla da donese svojim članstvom u EU", naveo je on obraćajući se predstavnicima ministarstva odbrane.  

Naveo je da Srbija jeste i da će ostati glavna tačka regionalne stabilnosti.  

"Iz tog razloga pojačani su napori o stabilizaciji naših bilateralnih odnosa sa susednim državama", kazao je Dačić. 

Dodao je da Srbija ne može da se odvoji od neposrednog susedstva i da zato mora da gradi temelje saradnje zarad zajedničke budućnosti, te da bi na taj način trebalo posmatrati i inicijative za ekonomsko povezivanje poput "Otvorenog Balkana".

"U oblasti bezbednosne politike, pored očuvanja mira i stabilnosti Srbija prioritet daje i svom učešću u mirovnim misijama i operacijama EU i dajemo aktivni doprinos u očuvanju mira ali i pokazujemo spremnost da podelimo učešće u situacijama u svetu", naveo je ministar.

Dodao je da je Srbija bila jedinstvena u teškim istorijskim trenucima, te da to ne bi trebalo zaboraviti i da bi se time i danas trebalo voditi.  

Ministar je čestitao izaslanicima Ministarstva odbrane Dan Vojno-obaveštajne agencije.  

Izvor: Tanjug