Starović upoznao studente Univerziteta Klemson sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije

18. maj 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović održao je predavanje o  spoljnopolitičkim prioritetima Srbije grupi studenata političkih nauka i međunarodnih odnosa Univerziteta Klemson iz Južne Karoline (SAD).

Starović je upoznao američke studente sa istorijskim, geografskim i geostreteškim položajem Srbije, a u obraćanju posebno je govorio o značaju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, evropskim integracijama Srbije, regionalnim odnosima i  vojnoj neutralnosti zemlje.

Podsetivši na događaje koji su doveli do priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova na međunarodnom nivou, suprotno međunarodnom pravu, Starović je objasnio značaj poštovanja Rezolucije SB UN 1244 i angažmana međunarodne zajednice u procesu zaštite srpskog stanovništva i srpskog kulturnog nasleđa na KiM, kao i konstantnom nastojanju Srbije da se dogovorom i mirnim putem dođe do rešenja krize.
Takođe, ukazao je na činjenicu da su mnoge zemlje povukle priznanje tzv. Kosova, te da će se takav trend verovatno nastaviti.

Državni sekretar je evropski put Srbije označio kao jedan od strateških spoljnopolitičkih ciljeva zemlje i pokretač reformi u mnogim oblastima koje su dovele do privrednog napretka zemlje.

On je istakao je da, iako vojno neutralna, Srbija ostvaruje saradnju sa NATO kroz Partnerstvo za mir, kao i da učešćem u mirovnim misijama i operacijama UN i EU doprinosi očuvanju bezbednosti u Evropi i svetu.

Takođe, državni sekretar je naročito govorio o značaju dobrosusedskih odnosa, istakavši inicijativu „Otvoreni Balkan“, njen značaj i prednosti za stanovništvo i ekonomiju zemalja zapadnog Balkana.

Studenti Univerziteta Klemson borave u studijskoj poseti Srbiji, a poseta Ministarstvu realizovana je u organizaciji Diplomatske akademije, gde su pored predavanja, studenti imali priliku i da obiđu stalnu postavku Muzeja srpske diplomatije.