Zvaničan naziv
REPUBLIKA ESTONIJA
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Talin
Šef države
Alar Karis (Alar Karis)
Predsednik Vlade
Kaja Kalas
Ministar spoljnih poslova
Margus Cakna (Margus Tshakna)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
2001. godina

 

Politički odnosi

Bilateralni odnosi su dobri. Izražen je obostrani interes za saradnju u oblasti razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji (Estonija je lider u oblasti digitalizacije).

MSP N. Selaković je imao sastanak sa bivšom MIP Estonije E.M. Limets na marginama 76. zasedanja GS UN 21. septembra 2021. Tom prilikom razmenjena su mišljenja o bilateralnoj saradnji, procesu evrointegracija RS, situaciji na KiM i u regionu. Tadašnji ministar inostranih poslova R. Estonije Sven Mikser je posetio Republiku Srbiju 25. aprila 2017. godine.

 

 Ekonomski odnosi

Spoljnotrgovinska razmena je skromnog obima, sa deficitom na našoj strani. U 2021. godini ukupna robna razmena iznosila je 24,98 miliona evra, od toga je izvoz iznosio 10,52 miliona evra a uvoz 14,45 miliona evra. U 2020.g. robna razmena je iznosila 18,80 mil. evra (izvoz 7,86 mil. evra, a uvoz 10,94 mil. evra). Postoji potencijal za razvoj saradnje, u oblastima informatičkih tehnologija. Dve estonske kompanije su otvorile svoje regionalne kancelarije u Beogradu: Civita - konsultantska kompanija i Nortal – strateška upotreba visoke tehnologije. Predstavništvo u Beogradu ima i E- Governance Academy.

 

Ugovorno stanje

Na snazi je 6 bilateralnih ugovora. Posebnu važnost imaju:

Ugovor između Republike Srbije i Estonije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak.

Protokol između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Estonije o sprovođenju sporazuma između Republike Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica koja nezakonito borave

Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede Republike Estonije

Sporazum između SVSRJ VR Estonije o saradnji u oblasti obrazovanja, kulture i sporta

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Helsinkiju: http://www.helsinki.mfa.gov.rs/

Ambasada Republike Estonije u Budimpešti: https://budapest.mfa.ee/

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije: Odeljenje za Evropu, Tel: 011 306 8326, E- pošta: oev@mfa.rs