Zvaničan naziv
GRUZIJA
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Tbilisi
Šef države
Salome Zurabišvili
Predsednik Vlade
Irakli Garibašvili
Ministar spoljnih poslova
Ilia Darčiašvili
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
26. jun 1995. godine

Politički odnosi

Odnosi sa Gruzijom su tradicionalno prijateljski i dobri, zasnovani na verskoj, kulturnoj i istorijskoj bliskosti. Politički dijalog je u poslednje tri godine intenziviran.
Tadašnja predsednica NS RS M. Gojković prisustvovala je svečanoj inauguraciji predsednice Gruzije S. Zurabišvili u Tbilisiju, 16. decembra 2018.
PV A. Brnabić je učestvovala na 5. OGP Samitu (Open Government Partnership Summit), u Tbilisiju, 17-18. jula 2018. Tokom posete susrela se sa tadašnjim predsednikom G. Margvelašvilijem, premijerom M. Bahtadzeom i predsednikom Parlamenta Gruzije I. Kobahidzeom.
Tadašnji PPV i MSP R. Srbije I. Dačić je boravio u zvaničnoj poseti Tbilisiju 24. aprila 2019. i tom prilikom je, pored sastanka sa domaćinom MIP Gruzije D. Zalkalianijem, ostvario susrete i sa predsednicom S. Zurabišvili, tadašnjim premijerom M. Bahtadzeom i zamenikom predsednika Parlamenta Gruzije G. Volskim.
Srpsko-gruzijske veze bile su snažne još početkom 20. veka. Predstavnik gruzijske kraljevske dinastije Teimuraz Bagration Mukraneli služio je u Jugoslovenskoj kraljevskoj vojsci 30-ih godina 20. veka, a bio je i zaposlen u Narodnoj banci Kraljevine Jugoslavije. Nakon Drugog svetskog rata, T. B. Mukraneli je, kao jugoslovenski diplomata, upućen na službu u Pariz, potom London i Ženevu. Supruga Teimuraza Bagrationa Mukranelija bila je Katarina Račić, unuka Nikole Pašića.

 

Ekonomski odnosi

Postoji obostrani interes i prostor za unapređenje ekonomske saradnje. 

Tokom 2021. ostvarena je robna razmena u ukupnom iznosu od 59,557 miliona USD (50,900 miliona evra), od čega je naš izvoz iznosio 59,164 miliona USD (50,558 miliona evra), a uvoz iz Gruzije 393 hiljade evra USD (342 hiljade evra). Ukupna spoljnotrgovinska razmena u 2020. je iznosila 5,186 miliona evra, od toga izvoz Republike Srbije 5,036 miliona evra (pad izvoza za 26,66% u odnosu na 2019), dok je uvoz iznosio 150 hiljada evra (pad uvoza za 76,82% u odnosu na 2019). Ukupna spoljnotrgovinska razmena u 2019. je iznosila 7,514 miliona evra, od toga izvoz Republike Srbije 6,867 miliona evra, dok je uvoz iznosio 647 hiljada evra (porast našeg uvoza za 710% u odnosu na 2018).

Naši izvozni proizvodi su: gume za putnička vozila «Tigar», burad, pirotehnička sredstva, cigarete, lekovi, kukuruz, sadnice. Glavni gruzijski izvozni proizvodi su: rude, vino, voda i voće, a gotovo sve ostalo se uvozi.

 

Ugovorno stanje

Do sada je potpisano ukupno 11 bilateralnih ugovora između R. Srbije i Gruzije, među kojima se, po značaju, izdvajaju:

  • Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu;
  • Sporazum o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.

U planu je potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma sa gruzijskom stranom u narednom periodu.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Kijevu: http://www.kiev.mfa.gov.rs/

Ambasada Gruzije u Atini: http://greece.mfa.gov.ge

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Odeljenje za Rusiju i Evroaziju
Tel: 011/306-8349; E- pošta: orev@mfa.rs