Zvaničan naziv
REPUBLIKA ITALIJA
Državno uređenje
Parlamentarna republika
Glavni grad
Rim
Šef države
Serđo Matarela (Sergio Mattarella)
Predsednik Vlade
Đorđa Meloni (Giorgia Meloni)
Ministar spoljnih poslova
Antonio Tajani (Antonio Tajani)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
18. januara 1879. godine

Politički odnosi

Bilateralni odnosi su veoma razvijeni i visokog intenziteta. Strateško partnerstvo između Srbije i Italije uspostavljeno je 13. novembra 2009. godine u Rimu prilikom održavanja prve Zajedničke sednice dve vlade. Tokom 2019. godine obeleženo je 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva između Srbije i Italije. Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije održan je 21. i 22. marta 2023. godine u Beogradu. Potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonio Tajani i ministar odbrane Republike Italije Gvido Krozeto boravili su u zvaničnoj bilateralnoj poseti Republici Srbiji 22. novembra 2022. godine. Zvanične bilateralne posete prethodnog ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Luiđija Di Maja Republici Srbiji realizovane su 22. juna 2022. godine i  20. i 21. juna 2021. godine.  Tadašnji ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković posetio je Republiku Italiju, 31. marta i 1. aprila 2021. godine.

Ekonomski odnosi

Republika Italija je već godinama jedan od vodećih privrednih partnera Republike Srbije. U 2022. godini je bila treći spoljnotrgovinski partner, treće najveće izvozno tržište za srpske robe, četvrti najveći partner u uvozu, dvanaesto po značaju tržište za plasman usluga iz Republike Srbije i dvanaesti najveći strani investitor. Robna razmena u 2022. godini iznosila je 4.578,6 mil. evra. Najveći italijanski investitori trenutno zapošljavaju u Srbiji  22 hiljade  radnika a sa kooperantima taj broj dostiže i 50 hiljada.

U najznačanije investitore spadaju: FCA, Intesa Sanpaolo, UnipolSai S.p.A./DDOR Novi Sad, Calzedonia, Vibac,Generali Group, Valy - Golden Lady, Benetton Group, Fulgar, Pompea.

Ugovorno stanje

Sa Republikom Italijom postoji 179 važećih sporazuma i 2 u postupku ratifikacije.

Među najznačajnijima su:

Zajednička deklaracija o otpočinjanju strateškog partnerstva između Republike  Srbije i Republike Italije, potpisana: 13.11. 2009.

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Italije o saradnji u oblasti odbrane, stupio na snagu: 30.12.2019.

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Italije o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja, stupio na snagu: 1.5.2013.

Kontakti

Ambasada R. Srbije u Rimu   

http://roma.mfa.gov.rs/cir/

Ambasada Italije u Beogradu

https://ambbelgrado.esteri.it/ambasciata_belgrado/sr/

Odeljenje za susedne i zemlje Jugoistočne Evrope: tel: 011/306 - 8280, imejl: osz@mfa.rs