Zvaničan naziv
NEZAVISNA DRŽAVA PAPUA NOVA GVINEJA
Državno uređenje
Unitarna parlamentarna ustavna monarhija
Glavni grad
Port Morsbi
Šef države
britanski suveren kog predstavlja generalni guverner Robert Bob Dade (Sir Robert Bob Dadae)
Predsednik Vlade
Džejms Marape (James Marape)
Ministar spoljnih poslova
Džastin Tkačenko (Justin Tkatchenko)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
21. maj. 1976. godine.

Politički odnosi

Odnosi između Republike Srbije i Nezavisne Države Papue Nove Gvineje su dobri i imaju potencijal za unapređenje u različitim oblastima.
Tadašnji prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić, se sreo 4. juna 2018. u Briselu sa bivšim ministrom inostranih poslova Rimbink Patoom.

 

Ekonomski odnosi

Bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Papue Nove Gvineje se odvija kroz robnu razmenu. U 2021. zabeležen je uvoz iz Papue Nove Gvineje od 380 hiljada evra, u 2020. uvoz od oko 71 hiljada evra, dok je u 2019. iznosio svega 2 hiljade evra.

 

Ugovorno stanje

Sporazum između Vlade SFRJ i Vlade Papue Nove Gvineje o uspostavljanju diplomatskih odnosa na nivou ambasade između dve države, potpisan 21.5.1976. godine

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Kanberi pokriva Papua Novu Gvineju na nerezidencijalnoj osnovi (http://www.canberra.mfa.gov.rs/ ).

Visoka komisija Papua Nove Gvineje u Londonu pokriva Republiku Srbiju na nerezidencijalnoj osnovi (http://pnghighcomm.org.uk/index.php).

Kontakt u Ministarstvu spoljnih poslova: Odeljenje za Aziju, Australiju i Pacifik Tel: +381 11 306 8345 E-mail:odazap@mfa.rs.