Zvaničan naziv
RUSKA FEDERACIJA
Državno uređenje
Federativna republika
Glavni grad
Moskva
Šef države
Vladimir Putin
Predsednik Vlade
Mihail Mišustin
Ministar spoljnih poslova
Sergej Lavrov
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
23. februara 1838. godine

Politički odnosi

Bilateralni odnosi između Republike Srbije i Ruske Federacije se temelje na strateškom partnerstvu koje se oslanja na duboko uzajamno osećanje prijateljstva, viševekovne istorije odnosa i tradiciju jezičke, duhovne i kulturne bliskosti bratskih naroda dveju zemalja. Dinamika kontakata na najvišem nivou između zvaničnika dveju zemalja je intenzivna. Zvanična poseta Beogradu predsednika RF V. Putina realizovana je 19.01.2019. Predsednik R. Srbije A. Vučić je bio u poseti Moskvi 23. i 24.06.2020, uz učešće na Paradi pobede. Na nivou premijera, D. Medvedev je posetio Beograd 19.10.2019, a A. Brnabić Moskvu 25.10.2019. MIP RF S. Lavrov je posetio Beograd 15.12.2020. PPV i MSP I. Dačić je boravio u poseti Moskvi 20.12.2019.
Osnova srpsko-ruskih odnosa postavljena je 1191. kada je Rastko Nemanjić u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj Gori primio monaštvo. Srpsko-ruski odnosi doživljavaju procvat za vreme cara Petra Velikog. Ruski diplomata srpskog porekla grof Sava Vladislavić Raguzinski, koji je bio u službi na dvoru cara Petra Velikog, zaslužan je za sklapanje 1728. Bjurinsko-Kjahtanskog sporazuma o razgraničenju Rusije i Kine. U prvoj polovini 18. veka veći broj Srba počinje da se naseljava u Rusiji, posebno u periodu 1751-1752. Ruska carica Jelisaveta Petrovna donosi odluku o formiranju Autonomne oblasti Novaja Serbija u severo-zapadnom delu Zaporožja, a 1753. oblasti Slavjenoserbija između reka Bahmut i Lugan. Ove srpske oblasti su autonomiju imale do 1764.

 

Ekonomski odnosi

Odnosi se uspešno razvijaju u svim oblastima, a posebno su intenzivni u trgovinskoj, investicionoj, energetskoj, poljoprivrednoj, vojnoj i vojno-tehničkoj, naučno-tehničkoj i kulturnoj oblasti, kao i u sferi izgradnje železničke infrastrukture. I pored veoma razvijene ekonomske saradnje, postoji obostrani interes i mogućnosti za njeno dalje jačanje.

U periodu januar-novembar 2020. ukupna trgovinska razmena Republike Srbije i Ruske Federacije je iznosila 2,240 mlrd USD (1,993 mlrd EUR), od toga naš izvoz 829 mil. USD (732 mil. EUR), a uvoz iz RF 1,411 mlrd USD (1,261 mlrd EUR). U 2019. g. ukupna spoljnotrgovinska razmena je iznosila 3,561 mlrd USD, od čega izvoz R. Srbije 977 mil. USD, a uvoz 2,584 mlrd USD (porast razmene od 16%, pad izvoza od 4% i porast uvoza od 27%).
R. Srbija u Rusku Federaciju izvozi: jabuke, gume, hula-hop čarape, soju, hartiju i karton, lekove, preparate za čišćenje, jagode, sir mladi, cirkulacione pumpe. Iz Ruske Federacije uvozi: naftu, prirodni gas, mineralna ili hemijska đubriva, ureu, duvan, cigarete, monoamonijum fosfat, ugljenik i dr.
Ruski kapital učestvuje u značajnom obimu u R. Srbiji. Najznačajniji investitori su „Gaspromnjeft" sa privatizacijom i ulaganjima u „NIS" i „Lukoil" u „Beopetrol", a u bankarstvu „Sberbanka".

 

Ugovorno stanje

Republika Srbija i Ruska Federacija imaju veoma razvijenu ugovorno-pravnu bazu bilateralnih odnosa koja obezbeđuje pravno regulisanje važnih oblasti saradnje.

Po svom značaju se izdvaja Deklaracija o strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Ruske Federacije, potpisana 24. maja 2013. u Sočiju, koja je dala dodatni kvalitet bilateralnim odnosima, kao i sledeći sporazumi:

  • Sporazum o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja;
  • Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu;
  • Sporazum o slobodnoj trgovini između SR Jugoslavije i Ruske Federacije (ovaj sporazum će prestati da važi nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije, s jedne strane i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica, s druge strane;
  • Sporazum o socijalnoj sigurnosti.

U planu je potpisivanje većeg broja međudržavnih sporazuma u narednom periodu.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Moskvi: http://www.moskva.mfa.gov.rs

Ambasada Ruske Federacije u Beogradu: https://serbia.mid.ru

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Odeljenje za Rusiju i Evroaziju, Tel: 011/306-8349; E-pošta: orev@mfa.rs