VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
U grad-državu Vatikan ulazak nije dozvoljen stranim državljanima, osim zaposlenima u institucijama Svete Stolice i Upravi grada-države Vatikan, katoličkom sveštenstvu i predstavnicima diplomatskih misija akreditovanih pri Svetoj Stolici, uz legitimaciju koju izdaju Državni sekretarijat Svete Stolice i Uprava grada-države Vatikan i članovima državnih delegacija prilikom zvaničnih bilateralnih poseta.
Izuzetak u tome predstavlja prisustvo na trgu Sv. Petra, kao i posete Vatikanskim muzejima, vatikanskim vrtovima i letnjoj papskoj rezidenciji u Kastel Gandolfu, za koje je obavezna online kupovina ulaznica i pri kojima je neophodno pridržavanje epidemioloških mera zaštite koje su na snazi u Republici Italiji. Ulazak u baziliku svetog Petra je moguć, ali uz određene uslove koji su determinisani zavisno od programa pape, održavanja misa i drugih događaja, kao i primene epidemioloških mera zaštite od virusa Covid-19. Ulazak u preostale tri papske bazilike, Sv. Jovana Lateranskog, Sv. Marije Velike i Sv. Pavla, koje se nalaze izvan Vatikana u Rimu i imaju eksteritorijalni status, je slobodan.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:
Ambasada Republike Srbije pri Svetoj Stolici i pri Suverenom Malteškom Redu nema konzularno odeljenje s obzirom na specifičnost ovih država, a time i naše diplomatske misije. Stoga, zainteresovana lica se upućuju na Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Republici Italiji.

Kontakti:
Prilikom boravka u Vatikanu, za konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Republici Italiji, ViadeiMontiParioli 20 - 00197 Rim, putem sledećih kontakt telefona: + 39 (06) 3260-9159 i + 39 (06) 3211-950 i elektronske adrese: amb.roma@mfa.rs i konzularno.rim@mfa.rs