Zvaničan naziv
Kooperativna Republika Gvajana (Co-operative Republic of Guyana)
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Džordžtaun (Georgetown)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
5. novembar 1968. godine

Politički odnosi

Jugoslavija i Gvajana imale su razvijene prijateljske odnose i saradnju, naročito kroz aktivnosti u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja. Usled izbijanja krize na prostoru bivše Jugoslavije dolazi da slabljenja kontakata i saradnje. U okviru aktivnosti Srbije na obnavljanju saradnje, tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić posetio je Džordžtaun 13. jula 2011. godine.

Ministar rada Gvajane Dž. Hamilton boravio je u Beogradu u oktobru 2021. godine, radi učešća na Komemorativnom sastanku posvećenom obeležavanju 60. godišnjice Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja. Tom prilikom realizovan je bilateralni sastanak MSP N. Selakovića i ministra Hamiltona.

 

Ekonomski odnosi

U 2020. godini registrovan je naš izvoz u visini od 28 hiljada evra i uvoz od 2 hiljade evra. U 2019. godini zabeležena je robna razmena u vrednosti od 9 hiljada evra, od čega je izvoz iznosio 5 evra, a uvoz 4 hiljade evra.

 

Ugovorno stanje

Sporazum o tehničkoj saradnji između Vlade SFRJ i Republike Gvajane, potpisan 3.02.1971. godine (Dodatak Službenog lista br. 55/19716.05.1971)

Sporazum o trgovini i privrednoj saradnji između SIV-a SFRJ i Vlade Kooperativne Republike Gvajane, potpisan 16.04.1985. godine (SL SFRJ – MU)

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije pokriva Kooperativnu Republiku Gvajanu na radnoj osnovi.
www.washington.mfa.rs

Kooperativna Republika Gvajana radno pokriva Republiku Srbiju iz Brisela:
https://www.embassyofguyana.be/index.php/embassy-team/

Odeljenje za Severnu i Južnu Ameriku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije:
Tel: +381113068762 E- pošta: oam@mfa.rs