Zvaničan naziv
KIRGISKA REPUBLIKA
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Biškek
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
25. jun 1998. godine

Politički odnosi

Odnosi između Srbije i Kirgiske Republike su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Obe strane izražavaju interes za razmenu poseta i češće susrete zvaničnika dve zemlje.

Tadašnji MIP R. Kirgizije E. Abdildajev boravio je u zvaničnoj poseti Beogradu 4. i 5. decembra 2017. godine.

 

Ekonomski odnosi

Ekonomska saradnja je skromna i bazira se na robnoj razmeni. U 2021. ukupna robna razmena iznosila je oko 8,02 miliona USD (6,909 miliona evra), od čega je izvoz 1,480 miliona USD (1,255 miliona evra), a uvoz 6,540 miliona USD (5,654 miliona evra). Naš izvoz je zabeležio pad od oko 75%, dok je uvoz povećan za 114%. Tokom 2020. ukupan nivo robne razmene između dve zemlje iznosio je oko 9,12 miliona USD, pri čemu je Srbija izvezla robu u vrednosti od oko 6,07 miliona USD, dok je uvoz bio 3,05 miliona USD. Naš izvoz je zabeležio pad od 1,19%, dok je izvoz povećan za 47,53%. Tokom 2019. ukupan nivo robne razmene između dve zemlje iznosio je oko 8 miliona USD, pri čemu je Srbija izvezla robu u vrednosti od oko 6 miliona USD, dok je uvoz bio oko 2 miliona USD.

Srbija u Kirgisku Republiku uvozi cigarete, duvan, voće i građevinske mašine. S druge strane, Kirgiska Republika najvećim delom u Srbiju izvozi pasulj i boraniju.

 

Ugovorno stanje

U planu je potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma sa kirgiskom stranom u narednom periodu. Neophodno je formiranje ugovorno pravne osnove, jer su potpisana svega dva bilateralna sporazuma:

  • Sporazum o ukidanju viza na diplomatske i službene putne isprave;
  • Sporazum o ukidanju viza na obične putne isprave.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Moskvi: http://www.moskva.mfa.gov.rs

Ambasada Kirgiske Republike u Moskvi: https://mfa.gov.kg/en/dm/Embassy-of-the-Kyrgyz-Republic-in-the-Russian-Federation

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Odeljenje za Rusiju i Evroaziju, Tel: 011/306-8349; E-pošta: orev@mfa.rs